Dark
Light

Nieuwe website over oorlogsjaren in Drenthe

Auteur:
1 minuut leestijd
Drenthe in de Oorlog
Drenthe in de Oorlog

Lourens Looijenga maakte ooit voor RTV Drenthe een groot dossier over de Tweede Wereldoorlog in de provincie Drenthe. De voormalig medewerker van de regionale omroep heeft nu een eigen website gelanceerd over dit onderwerp.

Het oude dossier was voor een groot deel verloren gegaan. Met medewerking van RTV Drenthe plaatste Looijenga al zijn documentatie daarom op een aparte website: www.drentheindeoorlog.nl. Volgens de samensteller gaat het om het meest uitvoerige overzicht van de oorlogsjaren in Drenthe. De website biedt inzicht in een belangrijke periode uit de Drentse geschiedenis. Lourens Looijenga:

Kamp Westerbork, de vele NSB’ers en Joodse werkkampen, vliegvelden in Havelte, Peest en Eelde, honderden onderduikers, beruchte oorlogsmisdadigers, een nationaal symbool met verzetsman Johannes Post, de overval op het Huis van Bewaring in Assen, de bouw van een nutteloze Duitse verdedigingslinie dwars door Drenthe, de opmerkelijke luchtlandingsoperatie Amherst, de komst van Franse, Belgische, Canadese, Engelse en Poolse bevrijders: ze behoren tot de Drentse oorlogsbijzonderheden die op deze nieuwe website zijn verzameld.”

×