Dark
Light

Nijmegen krijgt replica van vijftig meter hoge donjon

1 minuut leestijd
Impressie van de donjon (Stichting Donjon Nijmegen)
Impressie van de donjon (Stichting Donjon Nijmegen)

Na jaren soebatten lijkt de kogel eindelijk door de kerk: de Nijmeegse skyline wordt nog dit jaar verrijkt met een donjon. De bouw van de vijftig meter hoge replica van de middeleeuwse toren kost circa 5 miljoen euro.

Nijmegen had tot 1796 een middeleeuwse verdedigingstoren maar die werd afgebroken. In 2005 werd met behulp van steigers en met foto’s bedrukte doeken in het Valkhofpark een replica van de toren neergezet. Dit tijdelijke bouwwerk maakte veel los. Veel Nijmegenaren vonden dat er een permanente replica van het historische bouwwerk moest komen.

Referendum

In 2006 mochten de inwoners van de stad zich in een referendum uitspreken over de zaak. Ruim zestig procent van de Nijmegenaren gaf toen aan vóór de bouw van een stenen replica te zijn. De gemeenteraad stelde wel belangrijke randvoorwaarden. Zo werd bijvoorbeeld bepaald dat de gemeente geen geld zou steken in de donjon en dat de replica openbaar toegankelijk moet zijn voor een breed publiek. En bezoekers moeten tegen betaling kunnen genieten van het uitzicht.

Bouwtekening van de donjon
Bouwtekening van de donjon

Verhuurd

Stichting Donjon Nijmegen werd aangewezen voor de realisatie van de donjon en het opknappen van het Valkhofpark. De afgelopen jaren stonden in het teken van het vinden van investeerders en mogelijke huurders. Er werd onder meer gesproken met de Radboud Universiteit maar die haakte af. Afgelopen maandag tekenden vastgoedontwikkelaar Haystock Corp met Heineken en Sligro uiteindelijk een huurcontact voor de gehele toren voor 15 jaar met een verlengingstermijn van tweemaal vijf jaar. Daarmee lijkt de weg dan eindelijk vrij voor de realisatie van de plannen.

Informatiecentrum

Haystack wil de zeven verdiepingen van de donjon onder meer gaan gebruiken voor culturele evenementen, exposities en historische manifestaties. Daarnaast zijn er plannen voor een restaurant en bed & breakfast. Op de onderste verdieping komt een informatiecentrum, waar men met moderne technieken zoals holografische projecties kennis kan maken met de Nijmeegse geschiedenis.

Ook interessant: De Sint-Nicolaaskapel in Nijmegen
Boek: Het Valkhof – 2000 jaar geschiedenis

×