StudieboekenStudieboeken

‘Nobel streven’ beste historische boek van 2018

Het onwaarschijnlijke maar waargebeurde verhaal van ridder Jan van Brederode

Het boek ‘Nobel streven’ van Frits van Oostrom is de winnaar van de Libris Geschiedenis Prijs 2018. Dat is zondag bekendgemaakt tijdens een live-uitzending van radioprogramma OVT.

- ad -

De Libris Geschiedenis Prijs bekroont historische boeken die een algemeen publiek aanspreken. De criteria zijn dat het boek een oorspronkelijk onderwerp heeft, prettig leesbaar is geschreven en op gedegen historisch onderzoek stoelt. Dit jaar dongen er 362 boeken mee naar de prijs. Aan de prijs is een bedrag van 20.000 euro verbonden.

In ‘Nobel streven’ reconstrueerde Frits van Oostrom het verhaal van de middeleeuwse ridder Jan van Brederode. De jury van de historische boekenprijs is onder de indruk van de manier waarop de hoogleraar dat heeft gedaan. Juryvoorzitter Jeroen Dijsselbloem:

“Frits van Oostrom weet de Middeleeuwen op een meeslepende manier tot leven te wekken. Een voor de meesten onbekende hoofdfiguur blijkt een ongelooflijk avontuurlijk leven te hebben gehad. Alle grote thema’s uit het menselijk bestaan komen voorbij: ziekte, dood, verdriet en pijn. Heel knap laat Van Oostrom bovendien aan een groot publiek zien hoe je met historische bronnen omgaat. Een rijk en inspirerend boek.”

Op Historiek werd het boek eerder lovend besproken. Lees die bespreking hier

- advertentie-

- ad -

Boek: Nobel streven – Frits van Oostrom
Achtergrond: Het onfortuinlijke bestaan van ridder Jan van Brederode
Lees ook: De 10 beste geschiedenisboeken van 2018

Frits van Oostrom over ‘Nobel streven’:


Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister


Uit het archief:

 • Wat is een huzarenstukje?

  Wat is een huzarenstukje?

  Als iemand een bijzondere prestatie neerzet, wordt wel gezegd dat hij of zij een 'huzarenstukje' heeft geleverd. Waar komt die uitdrukking eigenlijk vandaan?Lees bericht »
 • Wanneer begon fair trade?

  Wanneer begon fair trade?

  Vijftig jaar geleden werd de beweging voor fair trade geboren. Vanuit Nederland waaierde de beweging uit over de hele wereld. Tegenwoordig ligt fair trade in de schappen van elke supermarkt.Lees bericht »
 • Het verschil tussen een Schot en een zot

  Het verschil tussen een Schot en een zot

  De geschiedenis is vaak een opeenstapeling van ellende en misère: oorlogen, revoluties, hongersnoden, economische crises en ga zo maar door. Dat er met geschiedenis ook veel te lachen valt, bewijst historicus dr. Dick Berents in zijn vermakelijke boek Stalin en …Lees bericht »
 • Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt

  Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt

  Rond 1879 voerde Francis Galton (1822-1911) de eerste experimenten uit met het autobiografische geheugen, het deel van het geheugen waarin we onze persoonlijke lotgevallen en ervaringen opslaan.Lees bericht »

Veel meer tips ➱


Blij met deze site?

Klant bij Bol?Klant bij Bol? Bestel via deze link en Historiek krijgt een kleine vergoeding. Dank u wel!