//

‘Nobel streven’ beste historische boek van 2018

Het onwaarschijnlijke maar waargebeurde verhaal van ridder Jan van Brederode
'Nobel streven', detail van de boekomslag
'Nobel streven', detail van de boekomslag

Het boek ‘Nobel streven’ van Frits van Oostrom is de winnaar van de Libris Geschiedenis Prijs 2018. Dat is zondag bekendgemaakt tijdens een live-uitzending van radioprogramma OVT.

De Libris Geschiedenis Prijs bekroont historische boeken die een algemeen publiek aanspreken. De criteria zijn dat het boek een oorspronkelijk onderwerp heeft, prettig leesbaar is geschreven en op gedegen historisch onderzoek stoelt. Dit jaar dongen er 362 boeken mee naar de prijs. Aan de prijs is een bedrag van 20.000 euro verbonden.

In ‘Nobel streven’ reconstrueerde Frits van Oostrom het verhaal van de middeleeuwse ridder Jan van Brederode. De jury van de historische boekenprijs is onder de indruk van de manier waarop de hoogleraar dat heeft gedaan. Juryvoorzitter Jeroen Dijsselbloem:

“Frits van Oostrom weet de Middeleeuwen op een meeslepende manier tot leven te wekken. Een voor de meesten onbekende hoofdfiguur blijkt een ongelooflijk avontuurlijk leven te hebben gehad. Alle grote thema’s uit het menselijk bestaan komen voorbij: ziekte, dood, verdriet en pijn. Heel knap laat Van Oostrom bovendien aan een groot publiek zien hoe je met historische bronnen omgaat. Een rijk en inspirerend boek.”

Op Historiek werd het boek eerder lovend besproken. Lees die bespreking hier

Boek: Nobel streven – Frits van Oostrom
Achtergrond: Het onfortuinlijke bestaan van ridder Jan van Brederode
Lees ook: De 10 beste geschiedenisboeken van 2018

Frits van Oostrom over ‘Nobel streven’:

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden en onze colofon vindt u hier.

Doorzoek ons archief: