Dark
Light

Nog 27 Nederlanders ontvangen ‘Hitlerpensioen’

Hoogte nazi-pensioenen bekend
Auteur:
3 minuten leestijd
Fragment van een Nederlandse wervingsposter van de SS (Publiek Domein - wiki)
Fragment van een Nederlandse wervingsposter van de SS (Publiek Domein - wiki)

Vanuit Duitsland ontvangen maandelijks zo’n tweeduizend mensen over de hele wereld een pensioen, omdat men tijdens de Tweede Wereldoorlog dienst heeft gedaan in het Duitse leger. Uit berichtgeving van de Belgische krant De Morgen blijkt dat het maandelijks uitgekeerde bedrag een stuk hoger ligt dan aanvankelijk gedacht.

Wervingsaffiche voor de Waffen SS “Standarte Westland” - cc
Wervingsaffiche voor de Waffen SS “Standarte Westland” – cc
Na berichtgeving in de Nederlandse en Belgische media, liet de Duitse uitkeringsinstantie Landschaftsverband Rheinland (LVR) begin dit jaar weten onderzoek te gaan doen naar de uitkeringen, die in de pers ook wel bekend kwamen te staan als ‘Hitler-pensioenen’. Kort hiervoor waren berichten verschenen over 34 hoogbejaarde Nederlanders die een pensioen ontvingen, vanwege hun dienstjaren bij de Waffen-SS of de Wehrmacht.

De nazi-uitkeringen worden sinds 1950 uitgekeerd en gaan terug op een besluit van rijkspresident Karl Dönitz, de opvolger van Adolf Hitler in 1945. Hij bepaalde dat soldaten in Duitse dienst die tijdens de Tweede Wereldoorlog fysiek of mentaal schade hadden geleden, recht hadden op een uitkering. In Duitsland is in 1998 nog wel een wet aangenomen die het mogelijk maakt de uitkeringen in te trekken wanneer duidelijk is dat de betreffende militairen oorlogsmisdaden begingen. Hiervoor moet wel bewijs worden aangeleverd en dat blijkt in de praktijk lastig. In circa honderd gevallen zijn de uitkeringen inmiddels ingetrokken.

In België zorgde het nieuws over de uitkeringen begin dit jaar ook voor veel ophef. Het Belgische parlement stemde destijds in met een resolutie waarin geoordeeld werd dat…

“…pensioenen voor collaboratie met een van de meest moorddadige regimes in de geschiedenis indruisen tegen de inspanningen om de herinnering in stand te houden”.

De resolutie riep verder op tot oprichting van een wetenschappelijke Belgisch-Duitse commissie om de kwestie te onderzoeken én men eiste openbaarmaking van de namen van de pensioenontvangers. Duitsland heeft dit laatste tot op heden geweigerd. Hierdoor is het voor de diensten in zowel Nederland als België tot nu toe niet mogelijk om belasting over de uitkeringen te heffen.

Belasting

De uitkeringen uitgekeerd door het Bundesversorgungsgesetz (BVG). In totaal zijn er buiten Duitsland 1.934 mensen die een pensioen ontvangen. Van hen komen er 27 uit Nederland. In enkele gevallen gaat hem om weduwen en een deel heeft zowel de Nederlandse als de Duitse nationaliteit. In België ontvangen nog 17 personen een dergelijke uitkering vanuit het BVG. De uitkeringen gaan verder onder meer naar gepensioneerden in Polen (538), de Verenigde Staten (241), Slovenië (178), Oostenrijk (97), Zwitserland (48), Frankrijk (52), Spanje (29), Argentinië (8) en Brazilië (17).

Ontvangers van BVG-uitkering (61.225 personen) die in Duitsland wonen ontvangen maandelijks 1.561,72 euro. Voor personen die in het buitenland wonen ligt de uitkering lager, gemiddeld op 471 euro per maand. Het nieuws over de hoogte van de vergoedingen was voor CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt deze week aanleiding om een debat over de kwestie aan te vragen. Jaren geleden kaartte hij bij de regering al aan dat de pensioenontvangers waarschijnlijk een belastingvrij inkomen ontvangen. Formeel moet men het inkomen namelijk opgeven, maar omdat Duitsland hun namen niet doorgaf, kan dit niet gecontroleerd worden. Omtzigt:

“We gaan achter zwartspaarders aan, maar waarom zouden wij mensen die voor Duitsland hebben gevochten, belastingvrij inkomen laten genieten?”

De parlementariër wil van de regering weten of er de afgelopen jaren contact is geweest met Duitsland om pensioenontvangers belasting te laten betalen over het geld. Omtzigt ziet het liefst dat die belasting met terugwerkende kracht alsnog wordt betaald.

“Want deze mensen krijgen bedragen die hoger zijn dan de bedragen die de slachtoffers van hun handelen krijgen.”

Oorlogsslachtoffers die uitkeringen ontvangen vanuit Duitsland betalen hier wel belasting over.

Ook interessant: “Adolf Hitler was een geweldige kerel”
…en: De Waffen-SS – Het Europese leger van de nazi’s

Bronnen

-https://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/plenaire_verslagen/detail/50696b83-d06f-4896-a000-bc3cdbe3ed70
-https://www.telegraaf.nl/nieuws/3181374/34-nederlanders-ontvangen-hitler-pensioen
-https://www.nporadio1.nl/buitenland/18445-duitsland-verbreekt-stilte-over-uitkeren-hitler-pensioen
-https://www.demorgen.be/nieuws/eindelijk-in-kaart-gebracht-de-wereldwijde-nazipensioenen~b57ddf12/
×