Nuntius – Vertegenwoordiger van de Heilige Stoel

Eugenio Pacelli, 1917 - Nuntius in München
Eugenio Pacelli, 1917 - Nuntius in München (Publiek Domein - wiki)

Een nuntius is een diplomatieke vertegenwoordiger van het Vaticaan en daarmee een soort ambassadeur. Een van diens taken is het voorbereiden van bisschopsbenoemingen in het land waar hij gevestigd is.

Nuntius betekent in het Latijn “bode”. Net als ambassadeur die nationale staten vertegenwoordigen, wordt een nuntius toegewezen aan één bepaald land. De Nederlande nuntius is sinds 2015 de Italiaanse aartsbisschop Aldo Cavalli. Hij volgde André Dupuy op, die met emeritaat ging. Cavalli werkte eerder onder meer in Chili, Colombia en in Libië en Malta. De Nederlandse nuntius is de verbindende schakel tussen de paus en Romeinse Curie en de Rooms-Katholieke kerk in Nederland.

Boek: Het katholicisme in Europa – Een geschiedenis

Bekijk meer over:

Religieuze geschiedenis

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden en onze colofon vindt u hier.

Doorzoek ons archief: