Week van de koloniale geschiedenis

‘Odilia’s Dagboek’ winnaar Geschiedenis Online Prijs

Publieksprijs naar Oud-Winterswijk

Afgelopen donderdag werd in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag de tweejaarlijkse Geschiedenis Online Prijs uitgereikt. Grote winnaar was de website Odilia’s Dagboek, een website over het dagelijks leven van de gewone vrouw in de zeventiende eeuw.

www.odiliasdagboek.nl
www.odiliasdagboek.nl
De jury, dit keer voorgezeten door Ad van Liempt, was zeer te spreken over deze website, die het fictieve, maar op historische bronnen gebaseerde, dagboek van Odilia Beck bevat.

Met name de originele invalshoek charmeerde de juryleden:

“Het dagboek geeft een realistisch beeld van het dagelijks leven van een gewone vrouw in de 17e eeuw en laat ook zien wat de burger mee kreeg van de hogere politiek en gebeurtenissen in de stad Den Haag en het land. Soms zijn dat vette roddels of spannende gebeurtenissen, maar soms ook saaie of onbelangrijke dagelijkse beslommeringen. Dat maakt dit dagboek niet altijd even spannend, maar wel realistisch.”

Oude handschriften

De tweede prijs ging naar het project Wat staat daer?, een online oefentool voor het leren lezen van oude handschriften. De website biedt toegankelijke oefeningen met verschillende moeilijkheidsgraden, en met verschillende soorten teksten en handschriften. Volgens de jury niet alleen een hele leuke website, maar ook een erg nuttige, aangezien steeds meer mensen zich bezighouden met historisch onderzoek en genealogie. De website – een project van verschillende Brabantse archiefinstellingen – viel overigens twee keer in de prijzen want werd ook derde bij de publieksprijs.

- advertentie -

Derde bij de jury werd de website Monumenten Spreken, waarop 28 grote en kleinere oorlogsmonumenten in de Zaanstreek met behulp van kleine documentaires worden uitgelicht.

Beste historische nieuwssite

Historiek, vorige editie winnaar van de publieksprijs, was dit keer genomineerd voor de juryprijs, maar viel net niet in de prijzen. De jury had wel lovende woorden over voor onze website:

“Historiek is heel actueel, trekt veel publiek en is in het genre historische nieuwssites volgens ons de beste van Nederland.”

Publieksprijs

De publieksprijs is dit keer gewonnen door de website Oud-Winterswijk. Deze site wordt beheerd door Hans Tenbergen die op zijn site veel historische verhalen en foto’s plaatst en lokaal een hele enthousiaste achterban heeft weten te mobiliseren. De prijs – een geldbedrag van 1250 euro – wil Tenbergen gebruiken voor het realiseren van monumenten voor vergeten Winterswijkse slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog en de scheepsramp met de Phoenix (Michiganmeer, 1847) waarbij 51 Winterswijkers omkwamen.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: