Dark
Light

‘On the Road’ van Jack Kerouac (1957)

Auteur:
1 minuut leestijd
‘On the Road’ van Jack Kerouac
‘On the Road’ van Jack Kerouac

Op 5 september 1957 brengt Viking Press het boek On the Road van de Amerikaanse schrijver Jack Kerouac uit. Het wereldberoemde boek is voor een groot deel autobiografisch. Kerouac beschreef in het werk verschillende reizen die hij tussen 1947 en 1950 door de Verenigde Staten en Mexico maakte. Het boek wordt beschouwd als een van de absolute klassiekers van de Amerikaanse literatuur.

Scroll-versie van ‘On the Road’ in het Boott Cotton Mills Museum
Scroll-versie van ‘On the Road’ in het Boott Cotton Mills Museum (CC BY-SA 2.0 – Maggie – wiki)
Jack Kerouac wordt ook wel eens ‘de stem van de Beat Generation’ genoemd. De Beat Generation was een stroming in de jaren vijftig van jonge ambitieuze Amerikaanse schrijvers. Naast Kerouac maakten onder meer schrijvers als Allen Ginsberg en William S. Burroughs deel uit van deze door Kerouac opgerichte groep.

De in Canada geboren Kerouac brak in 1957 door met zijn deels autobiografische On the Road. Het werk van de auteur was overigens flink gekuist voor het destijds nog vrij preutse Amerikaanse publiek. Pas veel later kon er een ongekuiste versie uitgebracht worden.

Liften

De roman vertelt het verhaal van Sal Paradise en zijn aan alcohol, seks, drugs en muziek verslaafde vriend Dean Moriarty. Liftend of in gestolen auto’s reizen ze kriskras door de Verenigde Staten. Hun levenswijze is anti-intellectueel, zonder binding en zonder moraal en ze zetten zich af tegen de gevestigde normen en waarden: ze kiezen voor een ongeremd en onaangepast bestaan.

Kerouac werkte in 1951 drie weken lang vrijwel onafgebroken aan het boek. Alle vellen plakte hij onder elkaar tot één lange rol. Deze oerversie van On the Road wordt daarom ook vaak de scroll version genoemd. Het zou hierna echter nog tot 1957 duren voor het grote publiek kennis kon maken met zijn pennenvrucht.

De reislustige auteur overleed in oktober 1969 aan levercirrose. Hij was toen slechts zevenenveertig jaar oud.

Verfilming

In 2012 werd de beroemdste novelle van de auteur verfilmd door Walter Salles. De hoofdrollen worden gespeeld door Sam Riley, Garrett Hedlund, Kristen Stewart en Kirsten Dunst.

Boek: On the road – Onderweg

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×