Onbekend werk Gustav Klimt ontdekt

Het ontdekte werk – Foto: Der Standard
Volgens Oostenrijkse media is in een huis in Nederland een tot nu toe onbekend werk van de kunstenaar Gustav Klimt ontdekt.

Het gaat om een werk uit 1901 met een afmeting van 90 bij 90 centimeter. Titel van het ontdekte werk luidt Seeufer mit Birken (Oever van een meer met berken). Volgens de Oostenrijkse krant Der Standard kochten de voorouders van de Nederlandse eigenaar het schilderij in 1902 in Düsseldorf.

Het schilderij is op echtheid gecontroleerd door het gerenommeerde museum Belvédère in Wenen. Dit museum bezit de grootste collectie Klimt-werken ter wereld.

- advertentie -Gustav Klimt (1862-1918) is een van de bekendste Oostenrijkse kunstenaars. In 1898 richtte hij de Wiener Secession op. Leden van deze groep zetten zich af tegen de bestaande academische kunstenaarsverenigingen. De Weense groep propageerde onder leiding van Gustav Klimt de Jugenstil.

Klimt was duidelijk de talentvolste kunstenaar van de Wiener Secession. De Oostenrijker liet zich onder meer inspireren door de Nederlandse kunstenaar Jan Toorop. Op zijn beurt inspireerde hij weer kunstenaars als Egon Schiele en Oskar Kokoschka. Een van de bekendste werken van Klimt is De Kus.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: