Dark
Light

‘De Kus’ van Gustav Klimt

1 minuut leestijd
'De Kus' van Gustav Klimt
'De Kus' van Gustav Klimt

Het is zaterdag 150 jaar geleden dat de Oostenrijkse kunstenaar Gustav Klimt geboren werd. Google staat bij dat feit stil met een speciaal logo.

Doodle voor Gustav Klimt
Het bekende logo van Google wordt op speciale dagen soms vervangen door zogenaamde Google Doodles, bijzondere Google-logo’s. Ter gelegenheid van de 150e geboortedag van Gustav Klimt (1862-1918) is het traditionele logo vervangen door een bijzondere versie van een van de beroemdste werken van de kunstenaar: De Kus. In de doodle is een afbeelding van dit werk te vinden, maar ook het woord ´Google´ is nog te zien.

Wiener Secession

Gustav Klimt (1862-1918) is een van de bekendste Oostenrijkse kunstenaars. Hij werd op 14 juli 1862 geboren in een vrij arm gezin in Baumgarten bij Wenen. In zijn jeugd bezocht hij de kunstnijverheidsschool in Wenen. Zijn eerste grote kunstwerk maakte hij tussen 1886 en 1888. Samen met zijn broer Ernst en Franz Matsch maakte hij toen een plafondschildering in het Burgtheater van Wenen.

Klimt richtte in 1898 de Wiener Secession op. Leden van deze groep zetten zich af tegen de bestaande academische kunstenaarsverenigingen. De Weense groep propageerde onder leiding van Gustav Klimt de Jugenstil.

Zelf was Gustav Klimt duidelijk de meest talentvolle kunstenaar van de Wiener Secession. De Oostenrijker liet zich onder meer inspireren door de Nederlandse kunstenaar Jan Toorop. Op zijn beurt inspireerde hij weer kunstenaars als Egon Schiele en Oskar Kokoschka. Een van de bekendste werken van Klimt is De Kus en dat werk is dus ook in de doodle te zien. In 1905 brak Klimt met de Wiener Secession.

De Kus

Klimt maakte De Kus rond 1908. Het schilderij dat een afmeting van 180 bij 180 centimeter werd vanaf de jaren zestig, vooral bij jongeren, steeds populairder. Op het doek is te zien hoe een man een vrouw op haar hand kust terwijl hij haar hoofd vasthoudt. In de achtergrond heeft Klimt goud verwerkt. Mede hierdoor krijgt het schilderij de uitstraling van een modern icoon.

Naar aanleiding van de honderdvijftigste geboortedag van de kunstenaar worden in Oostenrijk dit jaar een groot aantal Klimt-tentoonstelling gehouden. In Wenen zelf zijn dit jaar maar liefst negen tentoonstellingen te zien.

Boek over het schilderij: De dame in goud

https://youtu.be/BRUOACBkFRg
×