Week van de koloniale geschiedenis

Onbekende digitale kunst Andy Warhol ontdekt

Een van de digitale tekeningen van Andy Warhol (The Andy Warhol Foundation)
Een van de digitale tekeningen van Andy Warhol (The Andy Warhol Foundation)
In Amerika zijn een aantal oude floppydisks met daarop onbekende digitale tekeningen van Andy Warhol. De ontdekking is gedaan door computerexperts van de Carnegie Mellon University.

The Andy Warhol Foundation
The Andy Warhol Foundation


De floppydisks dateren uit 1985 en werden gevonden in het archief van het Andy Warhol Museum. Medewerkers van de Carnegie Mellon University ontdekten ze, maar wisten aanvankelijk niet wat ze er mee aan moesten. De kans bestond namelijk dat de floppy’s beschadigd zouden worden wanneer deze werden uitgelezen. Dat er digitale tekeningen op de floppy’s zouden staan, vermoedden de onderzoekers wel. Bekend was al namelijk dat Warhol wel eens tekeningen op zijn Amiga maakte. Zo maakte hij bijvoorbeeld eens een digitaal portret van zangeres Debbie Harry.

Nieuw type Amiga-computer

Met behulp van speciale apparatuur slaagden de onderzoekers er uiteindelijk in de diskettes veilig uit te lezen. Er werden 28 tot nu toe onbekende tekeningen gevonden. Elf daarvan zijn bovendien door de kunstenaar gesigneerd. Warhol maakte de tekeningen in de jaren tachtig in opdracht van Commodore International. De tekeningen waren bedoeld om een nieuw type Amiga-computer te promoten, maar zijn hiervoor voor zover bekend nooit gebruikt.

Video waarin te zien is hoe Warhol op zijn Amiga een portret maakt van Debbie Harry

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: