Dark
Light

Onderzoekers nemen dna af van zonen ‘Mona Lisa’

Auteur:
1 minuut leestijd

Detail van de Mona Lisa
Detail van de Mona Lisa
In Florence wordt vrijdag een graf geopend waarin mogelijk twee zonen liggen van de vrouw die volgens sommigen model stond voor de Mona Lisa, het beroemde schilderij van Leonardo da Vinci.

Ruim een jaar geleden werden in een de buurt van een klooster in Florence de vermoedelijke resten gevonden van deze vrouw, Lisa Gherardini del Giocondo.


Onderzoekers willen nu dna afnemen van twee zonen van deze Gherardini zodat achterhaald kan worden of de vorig jaar gevonden resten inderdaad van Lisa Gherardini zijn.

De zonen liggen begraven in de basiliek van Santissima Annunziata in Florence. Als het dna-onderzoek aantoont dat het skelet van Gherardini inderdaad is gevonden, zal haar schedel waarschijnlijk gebruikt worden om een reconstructie van haar hoofd te maken. Op die manier zou haar uiterlijk vergeleken kunnen worden met de afbeelding op het schilderij.

Zelfportret

Mocht het inderdaad om Gherardini’s stoffelijke resten gaan dan staat overigens niet vast dat zij ook de persoon is die model stond voor de Mona Lisa. Over het schilderij wordt al tijden druk gespeculeerd en men is het er niet over eens wie de dame mysterieuze glimlach is. Er wordt zelfs beweerd dat de Mona Lisa in werkelijkheid een zelfportret van Leonardo da Vinci zou zijn. Ook wordt wel eens gezegd dat het een portret van de moeder van de kunstenaar is.

Gerelateerde boeken:


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×