Dark
Light

Ontsnapping Alcatraz (1962) mogelijk toch geslaagd

Auteur:
2 minuten leestijd
Alcatraz – Foto: CC/Bruce C. Cooper
Alcatraz – Foto: CC/Bruce C. Cooper

De Amerikaanse gevangenis Alcatraz werd vaak beschouwd als de best beveiligde gevangenis ter wereld. Er wisten wel een aantal mensen te ontsnappen maar de voortvluchtigen werden eigenlijk altijd al snel gepakt, of ze verdronken in het water rond het gevangeniseiland.

De beroemdste vluchtpoging vond plaats op 11 juni 1962. Drie gevangenen – Frank Morris, John Anglin en Clarence Anglin – kwamen vrij door een losgemaakt luchtrooster. Vervolgens zouden ze het eiland met een vlot gebouwd van regenjassen hebben verlaten. Of ze deze gevaarlijke tocht overleefden is echter nooit duidelijk geworden. Er is nooit meer wat van de gevangenen vernomen en in 1979 concludeerde de FBI na jarenlang onderzoek dat ze moesten zijn verdronken. Met feiten kon dit echter niet worden gestaafd waardoor de vluchtpoging van 1962 de geschiedenisboeken in is gegaan als de enige mogelijk geslaagde vluchtpoging vanaf Alcatraz.

Stromingsmodel

Wetenschappers van de TU Delft concluderen na onderzoek dat er inderdaad een redelijke kans is dat de gevangenen per boot het vasteland bereikten. De onderzoekers waren bezig met een stromingsmodel voor de baai van San Francisco om de gevolgen van de zeespiegelstijging te bestuderen. Ze bedachten toen dat dit model ook licht kon werpen op het intrigerende ontsnappingsverhaal. Hun simulatiewerk is nu voltooid en de wetenschappers concluderen dat een ontsnapping inderdaad mogelijk was.

Losgemaakt rooster in een cel op Alcatraz
Losgemaakt rooster in een cel op Alcatraz – cc

Volgens de onderzoekers was het beste tijdstip om vanaf Alcatraz te vertrekken rond 23:30 uur. Een rubberboot die om 23:30 uur van Alcatraz vertrok, zou waarschijnlijk net ten noorden van de Golden Gate Bridge aan wal zijn gekomen. Het model toont ook aan dat wrakhout, in dat scenario, waarschijnlijk zou zijn aangespoeld op Angel Island, precies waar later een peddel en enkele persoonlijke bezittingen van de voortvluchtigen zijn gevonden. Tot nu toe werd aangenomen dat de gevangenen rond 22.00 vertrokken.

Frank Morris, een van de gevangenen die de ontsnapping mogelijk overleefde
Frank Morris, een van de gevangenen die de ontsnapping mogelijk overleefde
Voor het onderzoek liet men elk uur vijftig virtuele bootjes vertrekken vanaf Alcatraz. Die werden telkens door het getij meteen richting de oceaan gedreven. Daarnaast voegde men een ‘peddelfactor’ toe, omdat men ervan uit ging dat de gevangenen zouden gaan peddelen wanneer ze land in zicht kregen. Hydrologisch ingenieur Fedor Baart:

“De simulaties laten zien dat als de gevangenen eerder dan 23:00 uur zijn vertrokken, ze geen enkele kans op overleven hebben gehad. Door de sterke stromingen zouden ze dan namelijk op volle zee zijn terechtgekomen. Als ze echter vertrokken zijn tussen 23:00 uur en middernacht, hebben ze een goede kans gehad om Horseshoe Bay ten noorden van de Golden Gate Bridge te bereiken.”

Volgens de onderzoekers bewijst het niet dat dit ook is gebeurd, maar staat nu wel vast dat een succesvolle ontsnappingspoging mogelijk was.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Reageren

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 52.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×