Al Capone (1899-1947) – Beruchte gangster uit Chicago

Scarface
2 minuten leestijd
Al Capone
Al Capone

De Amerikaanse gangster Al Capone was in Amerika actief tijdens de zogeheten drooglegging (1920-1933). De periode waarin alcoholhoudende drank verboden was.

Mugshot van Al Capone
Mugshot van Al Capone
Al Capone wordt in Brooklyn geboren als zoon van Italiaanse emigranten. Nadat hij is verhuisd naar Chicago start hij de bende die ook wel bekend wordt onder de naam ‘Chicago Outfit’.

Scarface

Als tiener is Al Capone al lid van verschillende bendes en op 14-jarige leeftijd wordt hij van school gestuurd omdat hij een leraar in het gezicht slaat. Hij neemt hierna talloze banen aan in Brooklyn. Na lid te zijn geweest van verschillende kleine bendes wordt Capone lid van een grotere: de Five Points Gang. Een van de meest gewelddadige gangs van Amerika die er om bekend bestaat geweld niet te schuwen. Als gevolg van deze gewelddadigheid loopt Capone verschillende littekens op. Zoveel, dat hij de bijnaam Scarface krijgt. In 1919 vlucht Capone naar Chicago omdat de leider van een rivaliserende bende op hem jaagt. In Chicago werkt Capone onder bendeleider James “Big Jim” Colosimo. Deze bendeleider laat hem kennismaken met Johnny Torrio die hem onder zijn hoede neemt en de bar Four Deuces laat runnen.

James “Big Jim” Colosimo wordt op 11 mei 1920 vermoord in de foyer van zijn eigen nachtclub. Johnny Torrio heeft nu de leiding van de bende. Torrio is zo te spreken over Capone, dat deze tweede man wordt en medeverantwoordelijk wordt over de gokhandel, prostitutie, alcohol en afpersing. De Capone-familie verhuist hierop naar Chicago. Een paar jaar later vlucht Torrio naar Italië als zijn rivalen een aanslag op hem hebben gepleegd. Capone krijgt dan de leiding over de ‘zaak’.

Al Capone en de Bloedige Valentijnsdag

Al Capone
Al Capone
Al Capone verdient als bendeleider bakken geld. Geschat wordt dat hij jaarlijks 100 miljoen dollar verdiende. Geweld schuwt hij niet. De maffiabaas wordt onder meer verantwoordelijk gehouden voor de Saint Valentine’s Day Massacre in 1929. Zeven leden van de rivaliserende bende van Chicago, geleid door George “Bugs” Moran” komen dan om het leven.

Capone zelf is in de jaren twintig ook geregeld het doelwit van aanslagen.

Hoewel Capone zelf vrijwel nooit zijn handen vuil maakt, anderen knappen in zijn opdracht de vuile klusjes op, wordt hij in 1929 toch vervolgd. Veranderde wetgeving maakt het dan mogelijk de maffiabaas te vervolgen voor belastingfraude. Tijdens een rechtszaak in 1931 wordt Capone veroordeeld tot elf jaar gevangenisstraf. Aanvankelijk zit Al Capone in de Atalantagevangenis, maar als blijkt dat hij zijn bende vanuit die gevangenis nog steeds bestuurt wordt hij verplaatst naar Alcatraz.

Alcatraz

Vanuit Alcatraz wordt Capone elk contact met de buitenwereld verboden. Zijn organisatie verdwijnt hierdoor geleidelijk. In de gevangenis probeert Capone personeel om te kopen. Dit komt hem op een bezoek aan de isoleercel te staan.

In Alcatraz gaat het niet goed met Al Capone. Hij begint te dementeren en wordt ziek, vermoedelijk door onbehandelde syfilis uit zijn jeugd. Het laatste jaar van zijn gevangenisstraf zit Capone in een ziekenhuiskliniek. In 1939 komt de maffiabaas vrij. Veel werk verricht hij echter niet meer. De man die eens de onderwereld van Chicago regeerde is een gebroken man. Al Capone overlijdt in 1947 na een hartstilstand en wordt begraven op de Mount Olivet begraafplaats. Later worden zijn laatste resten verplaatst naar de Mount Carmel begraafplaats, eveneens in Chicago. Hier liggen ook zijn vader en broer begraven.

Cel van Al Capone
Cel van Al Capone

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×