Oorlogsheld Albert Hoeben (94) overleden

Albert Hoeben (Defensie)
Albert Hoeben (Defensie)
De Nederlandse oud-militair en drager van de Militaire Willemsorde Albert Hoeben is donderdag op 94-jarige leeftijd overleden. Het ministerie van Defensie heeft dat bekendgemaakt.


Hoeben diende in 1945 als korporaal van de mariniers op Oost-Java. Voor zijn heldendaden benoemde koningin Wilhelmina hem in 1947 tot Ridder Militaire Willems-Orde vierde klasse. Hiermee was hij de tweede Ridder Militaire Willems-Orde bij het Korps Mariniers.

Hij kreeg de onderscheiding onder meer omdat hij in augustus 1946 tegenstanders wist te overmeesteren terwijl zijn manschappen onder mitrailleurvuur lagen. Kort daarvoor waren er drie handgranaten in de richting van de marinier gegooid. Een daarvan kwam op zijn rug terecht. Hoeben wist de granaten te pakken te krijgen en gooide ze terug.

Defensieminister Jeanine Hennis-Plasschaert naar aanleiding van het overlijden van Albert Hoeben:

- advertentie -

“Met het overlijden van Albert Hoeben verliezen wij een gewaardeerd en gerespecteerd marinier. Behorend tot de zeer selecte groep van Ridders die voor hun daden de hoogste onderscheiding ontvingen. Onze gevoelens van medeleven gaan uit naar zijn dochter, andere familieleden en vrienden. We wensen hen veel kracht bij het dragen van dit grote verlies.”

Er zijn nu nog vier levende Ridders Militaire Willems-Orde. De Engelsman Ken Mayhew (1917), Edward Fulmer uit de Verenigde Staten (1919), Cornelis van den Hoek (1921) en de enige actief dienende militair, kapitein der infanterie Marco Kroon (1970).

Lees ook: Militaire Willems-Orde (1815)

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: