Dark
Light

Oorlogsheld Albert Hoeben (94) overleden

1 minuut leestijd

Albert Hoeben (Defensie)
Albert Hoeben (Defensie)
De Nederlandse oud-militair en drager van de Militaire Willemsorde Albert Hoeben is donderdag op 94-jarige leeftijd overleden. Het ministerie van Defensie heeft dat bekendgemaakt.


Hoeben diende in 1945 als korporaal van de mariniers op Oost-Java. Voor zijn heldendaden benoemde koningin Wilhelmina hem in 1947 tot Ridder Militaire Willems-Orde vierde klasse. Hiermee was hij de tweede Ridder Militaire Willems-Orde bij het Korps Mariniers.

Hij kreeg de onderscheiding onder meer omdat hij in augustus 1946 tegenstanders wist te overmeesteren terwijl zijn manschappen onder mitrailleurvuur lagen. Kort daarvoor waren er drie handgranaten in de richting van de marinier gegooid. Een daarvan kwam op zijn rug terecht. Hoeben wist de granaten te pakken te krijgen en gooide ze terug.

Defensieminister Jeanine Hennis-Plasschaert naar aanleiding van het overlijden van Albert Hoeben:

“Met het overlijden van Albert Hoeben verliezen wij een gewaardeerd en gerespecteerd marinier. Behorend tot de zeer selecte groep van Ridders die voor hun daden de hoogste onderscheiding ontvingen. Onze gevoelens van medeleven gaan uit naar zijn dochter, andere familieleden en vrienden. We wensen hen veel kracht bij het dragen van dit grote verlies.”

Er zijn nu nog vier levende Ridders Militaire Willems-Orde. De Engelsman Ken Mayhew (1917), Edward Fulmer uit de Verenigde Staten (1919), Cornelis van den Hoek (1921) en de enige actief dienende militair, kapitein der infanterie Marco Kroon (1970).

Lees ook: Militaire Willems-Orde (1815)

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 52.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×