Pater Sebaldus regelde tijdens de Tweede Wereldoorlog onderduikadressen voor Joodse kinderen. In 1944 werd hij in Vught door de SS gefusilleerd. Volgende week wordt hem postuum de Yad Vashem-onderscheiding uitgereikt.
Een duif die de geschiedenisboeken ingegaan is onder de naam Cher Ami, redde volgens de verhalen in 1918 in haar eentje een Amerikaans bataljon, het zogenaamde Lost Battalion.
Van den Hoek werd in 1942 opgepakt en naar een werkkamp in Keulen gebracht. Tijdens een verlof in november van het volgende jaar besloot hij onder te duiken. Hierna sloot Van den Hoek zich aan bij een verzetsgroep, de ‘Partizanen van de Biesbosch’.
Misschien mogen we concluderen dat twee à drieduizend personen het hebben aangedurfd om de Japanse bezetting actief te weerspreken. Dat mag misschien weinig lijken, de Japanners moeten er hun handen vol aan hebben gehad.
In totaal leverde Nederland tussen 1979 en 1985 zo'n negenduizend man militair personeel aan UNIFIL, de interim-vredesmacht van de Verenigde Naties in Libanon.