Dark
Light

Ophef over onbekende beelden lijk Mussolini

Auteur:
1 minuut leestijd

Mussolini in 1933
In Italië is ophef ontstaan over een nieuwe documentaire waarin tot nu toe onbekende beelden van het lijk van de Italiaanse dictator Benito Mussolini te zien zijn.

De documentaire heeft als titel Il Corpo del Duce (Het lichaam van de leider) en is gemaakt door filmmaker Fabrizio Laurentini. Te zien zijn schokkende beelden van het mishandelde lijk van de ex-dictator. Laurentini maakte eerder vooral naam met horrorfilms. Zijn film over het lijk van Mussolini wordt in verschillende Italiaanse kanten ook met horror vergeleken. De krant La Republica kopte onlangs bijvoorbeeld Mussolini wordt een horrorfilm.

Mussolini en zijn maîtresse Claretta Petacci werden tijdens de bevrijding op 28 april 1945 door partizanen gedood. Dit in Noord-Italië in de buurt van Como. De lichamen werden hierna naar Milaan overgebracht en daar enige tijd tentoongesteld. De lijken van Mussolini, zijn maîtresse en drie anderen werden aan de voeten opgehangen aan een balk bij een benzinestation.

Mussolini werd hierna in Milaan begaven maar zijn lichaam werd in 1946 gestolen. In 1957 werd hij uiteindelijk herbegraven in de buurt van zijn geboortedorp Predappio.

De documentaire Il Corpo del Duce draait om wat er met Mussolini’s lichaam gebeurde nadat hij werd vermoord. De film bevat verschillende niet eerder vertoonde beelden van het lijk van Mussolini. Schokkende beelden vinden verschillende consumentenorganisaties die pleiten voor een waarschuwingsbericht op de dvd. Il Corpo del Duce ging een mand geleden in première tijdens het filmfestival van Turijn. Het is de bedoeling dat de film volgend jaar wordt uitgezonden door de RAI, de Italiaanse publieke omroep.

De Italiaanse pers heeft zich zeer kritisch uitgelaten over de documentaire en filmmaker Fabrizio Laurentini wordt door extreem-rechts vanwege zijn docu bedreigd. Voor sommige Italianen is Mussolini nog altijd een held.

Lees ook: Benito Mussolini (1883-1945): “Il Duce”, dictator van Italië
Boek: Mussolini – Peter Neville

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 52.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×