Dark
Light

Oude meesters bij Christie’s Amsterdam

1 minuut leestijd

Het landschap van Jan Steen dat onder de hamer gaat - Afb: Christie's
Het landschap van Jan Steen dat onder de hamer gaat – Afb: Christie’s
Bij veilinghuis Christie’s in Amsterdam worden volgende week bijzondere kunstwerken geveild van schilders uit de Gouden Eeuw.

Isaac Israels (1856-1934) Regent Street, London - Afb: Christie's
Isaac Israels (1856-1934) Regent Street, London – Afb: Christie’s


Er gaat onder meer een panoramisch landschap van Pieter Post onder de hamer. Op dit doek, dat rond 1630 werd gemaakt, is de stad Haarlem te zien. Er worden niet vaak werken van deze kunstenaar verkocht. Het oeuvre van de schilder-architect is dan ook klein. Er zijn slechts dertien werken van hem bekend. Pieter Post, co-architect van onder meer het Mauritshuis, was de oudere broer van de exotische landschapsschilder Frans Post die ooit met Maurits van Nassau Siegen naar Brazilië trok.

Het landschap moet tussen de 40.000 en 60.000 euro opbrengen. Het was ooit eigendom kunsthistoricus Wilhelm Martinan kunsthistoricus Wilhelm Martin, oud-directeur van het Mauritshuis.

Landschap van Jan Steen

Christie’s veilt ook een werk van Jan Steen: een landschap uit 1652-1654 met een groepje rustende reizigers. Het onlangs gerestitueerde schilderij behoort tot een groep landschappen van de kunstenaar en moet minimaal 120.000 euro opbrengen.

Er worden niet alleen zeventiende-eeuwse werken geveild. Christie’s veilt onder meer ook werken van Isaac Israëls, Antoon van Welie, Hendrik Jan Wolter en Marius Bauer. De veilingen vinden plaats op 20 en 21 november. De kijkdagen zijn van 16 tot en met 19 november.

×