Oude spoorbrug Zwolle-Hattem gesloopt

Oude spoorbrug
De oude spoorbrug tussen Zwolle en Hattem wordt vanaf vandaag gesloopt. De komende dagen en weken zullen de oude stalen delen van de brug op pontons via de IJssel worden afgevoerd.

De brug heeft zijn functie verloren nu spoorbeheerder ProRail de naastgelegen nieuwe spoorbrug, de Hanzeboog, in gebruik genomen. De oude brug bestaat onder meer uit een hefdeel, boog, spoordijk en pijlers op land en in de rivier. Vanaf volgende week zullen ook hijskranen ingezet worden om de brugdelen te verwijderen.- advertentie -

Met de sloop van de spoorbrug verdwijnt een stuk spoorhistorie. De spoorbrug werd in 1864 aangelegd om de ontwikkeling van Noord- en Noordoost-Nederland vooruit te helpen. De eerste steen werd gelegd door minister Johan Rudolph Thorbecke (1798-1872). Begin juni reed er voor het laatst een trein over de brug.

Een aantal onderdelen van de brug, zoals twee hefwielen, wordt bewaard en verwerkt in een monument dat in de uiterwaarde bij Hattem een plek krijgt. Het gros van het staal wordt over de rivier afgevoerd en later gerecycled.

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Meer van dit soort berichten? Like ons dan!

Gelijk naar geschiedenisboeken over:
Ook adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier