Dark
Light

Opening van de Brooklyn Bridge in New York (24 mei 1883)

2 minuten leestijd
Chromolithografie van de Brooklyn Bridge in uit 1883 door Currier and Ives
Chromolithografie van de Brooklyn Bridge in uit 1883 door Currier and Ives

Op 24 mei 1883 vond de opening plaats van een van de beroemdste bruggen ter wereld, namelijk de Brooklyn Bridge in New York. Deze brug werd en wordt beschouwd als een van de grote wonderen van de Industriële Revolutie. De brug verbond de toen losstaande plaatsen New York en Brooklyn met elkaar. In totaal was er veertien jaar lang aan de op dat moment grootste brug ter wereld gewerkt.

Brooklyn Bridge kostte veel mensenlevens

De 1825 meter lange hangbrug werd ontworpen door de Duitse ingenieur John A. Roebling, die een reputatie op dit gebied had, en zijn zoon Washington. De bouw van de brug eiste veel slachtoffers. Bronnen noemen uiteenlopende aantallen doden, variërend van twintig tot wel honderd. Aangezien er in totaal zo’n zeshonderd arbeiders aan de brug werkten, is dat een hoog aantal. Veel arbeiders die aan de brug werkten stierven door de caissonziekte (decompressieziekte), die ze opliepen tijdens onderwaterwerkzaamheden aan de brug. Ook de zoon van architect Roebling overleed hieraan. Andere arbeiders stierven door bouwongelukken en valpartijen. In 1883 voltrok zich – slechts een week na de opening van de brug – op Memorial Day een ramp. Een vrouw viel van een trap af en gilde daarbij zo hard, dat andere passanten in paniek raakten. In het gedrang kwamen twaalf mensen om het leven.

Brooklyn Bridge in New York
Brooklyn Bridge in New York (CC0 – Pixabay – schliff)

Veranderende namen van Brooklyn Bridge

Bouw van de Brooklyn Bridge
Bouw van de Brooklyn Bridge, ca. 1872-1887
Aanvankelijk kreeg de brug als naam New York and Brooklyn Bridge. Al snel werd die benaming veranderd in East River Bridge, totdat in 1915 de officiële naam zoals we die nu kennen geïntroduceerd werd, namelijk Brooklyn Bridge. Naast deze namen circuleerden er in de beginjaren nog meer benamingen van de brug, zoals Great East River Bridge en Great East River Suspension Bridge. Dagelijks passeren ruim 150.000 voertuigen de brug, evenals zo’n 4000 voetgangers en gemiddeld 2600 fietsers. Brooklyn Bridge geldt al lang niet meer als een van de grootste bruggen ter wereld. In 2008 prijkte de brug op plek 64 van grootste hangbruggen ter wereld.

Lees ook: De mooiste bruggen ter wereld
Of bekijk hier meer artikelen over bruggen

Video: Bouw van de Brooklyn Bridge

Bronnen

Internet
-https://www.britannica.com/topic/Brooklyn-Bridge
-https://www.ef.com/wwen/blog/language/10-facts-about-the-brooklyn-bridge/
-https://www.mentalfloss.com/article/68463/15-facts-about-brooklyn-bridge-you-wont-fuhgeddaboud
-https://www.history.com/topics/landmarks/brooklyn-bridge

×