Dark
Light

Touwfabriek G. van der Lee niet langer oudste familiebedrijf

Auteur:
2 minuten leestijd

Het oudste familiebedrijf van Nederland, touwfabriek G. van der Lee in Oudewater, wordt overgenomen door staalkabelproducent Hendrik Veder Group. Dat is deze week bekendgemaakt.

Afb: touwfabriekvanderlee.nl
Touwfabriek G. van der Lee heeft een zeer lange geschiedenis. Het bedrijf werd in 1545 opgericht en leverde onder meer touw aan de visserij en VOC-schepen. Tot 1983 werd het bedrijf geleid door nazaten van oprichter Jan Pietersz van der Lee (1545-1613). Na die tijd waren leden van de familie Van der Lee nog wel als commissaris betrokken bij het bedrijf.

In de jaren zestig van de negentiende eeuw veranderde er voor het bedrijf veel doordat de industriële revolutie toen op gang kwam. Onder Gijsbert van der Lee werd het familiebedrijf de moderne tijd ingeloodst. Touwfabriek G. van der Lee schrijft hierover:

“Gijsbert van der Lee besloot in 1880 de stap naar het stoomtijdperk te wagen en ging over tot het oprichten van een stoomtouwslagerij. Voor de bouw van de stoomtouw-slagerij werd gekozen voor een langgerekt stuk grond in de polder Hekendorp net buiten Oudewater.”

Later werd ook een machinale spinnerij opgezet. Tijdens de Tweede Wereldoorlog ging de fabriek over op elektriciteit. Er werd toen een transformatorhuis gebouwd en de stoomketels verdwenen.

“Eigenlijk kon men toen niet meer spreken van de touwfabriek, want door de voortdurende aan- ver- en nieuwbouw van de fabriek was een complex van gebouwen ontstaan die onderling sterk van vorm verschilden. Het gehele productieproces was gericht op de verwerking van natuurvezels.”

Gedurende de oorlog had het bedrijf het moeilijk maar tijdens de wederopbouw krabbelde het weer op. Er werd in die periode onder meer geleverd aan De Telegraaf, verschillende rederijen en de walvisvaart. In 1965 kwamen de synthetische garens op de markt. Het bedrijf besloot deze garens niet zelf te gaan produceren maar in te kopen. Dit betekende het einde van de spinnerij.

In 2013 is het bedrijf dus overgenomen en heeft het oudste familiebedrijf van Nederland zijn zelfstandigheid opgegeven. De afgelopen jaren had het bedrijf het moeilijk en toen Touwfabriek G. van der Lee vorig jaar in het Achtuurjournaal kwam als oudste familiebedrijf van Nerderland, kwam er aandacht van de Hendrik Veder Group. Dit bedrijf heeft de touwfabriek nu dus overgenomen. Hoeveel geld er met de overname is gemoeid is niet bekendgemaakt.

Door de overname is de Tichelaars Aardewerk- en Tegelfabriek in Makkum nu het oudste familiebedrijf van Nederland. Dat bedrijf werd in 1640 opgericht.

Lees ook: Oudewater, stad van het touw en de Geelbuiken

×