Dark
Light

Overkapping commandantswoning ‘Westerbork’ onthuld

1 minuut leestijd
Overkapping commandantswoning 'Westerbork' onthuld
Overkapping van de commandantswoning tijdens de onthulling (Westerbork)

Maandagavond is de glazen overkapping over de oude commandantswoning van Westerbork officieel onthuld. De overkapping moet de voormalige woning van kampcommandant Albert Konrad Gemmeker, die zeer kwetsbaar is, beschermen.

De overkapping is twaalf meter hoog en beschermt de woning tegen invloeden van buitenaf. Onder de glazen behuizing is een ruimte gerealiseerd die plaats biedt aan honderd mensen. De ruimte wordt gebruikt voor activiteiten waarbij de woning van de kampcommandant als decor kan dienen. Omdat de houten woning zeer kwetsbaar is, wordt deze niet toegankelijk voor het publiek.

De glazen overkapping werd symbolisch geopend door de stalen pilaren die het glas dragen één voor één in het licht te zetten op de tonen van het muziekstuk Ständchen van Schubert, uitgevoerd door studenten van het Prins Claus Conservatorium in Groningen. In de overkapping werden historische beelden op een transparant doeken langs het glas geprojecteerd.

Verhalenverteller Eric Borrias voerde een theaterstuk op, op het balkon van de houten villa, vanuit het perspectief van de Duits Joodse Selfried Fuchs, die als tuinman werkte voor kampcommandant Gemmeker.

De bewaard gebleven woning van Albert Konrad Gemmeker, commandant van het voormalige Kamp Westerbork (cc 2007)
De bewaard gebleven woning van Albert Konrad Gemmeker, commandant van het voormalige Kamp Westerbork (cc 2007)

Rijksmonument

Het Herinneringscentrum Kamp Westerbork heeft het rijksmonument; de woning van kampcommandant Albert Konrad Gemmeker, sinds 2007 in beheer. Door de bouwstijl, het materiaalgebruik en de zeldzaamheid heeft de woning ook architectuurhistorische waarde. De houten villa is nog vrijwel in oorspronkelijke staat en is tientallen jaren lang nauwelijks onderhouden. Nu de bouw van de glazen behuizing is afgerond start de conservering van de commandantwoning. Zo blijft de huidige staat van de woning gewaarborgd en wordt verder verval voorkomen.

De bouw van de overkapping is onderdeel van de herinrichting van het gebied rondom het voormalige kampterrein.

Lees ook: ‘Glazen stolp Westerbork is duur en onnodig’

×