Dark
Light

Park en mausoleum voor Italiaanse oorlogsmisdadiger

1 minuut leestijd

Rodolfo Graziani
In Italië is ophef ontstaan over een gedenkteken voor de Italiaanse oorlogsmisdadiger Rodolfo Graziani. Dat meldt de BBC. Op kosten van de Italiaanse belastingbetaler blijkt er in een dorpje ten zuiden van Rome een mausoleum en een park voor Graziani te zijn aangelegd.

Rodolfo Graziani (1882-1955) was een Italiaanse officier die Mussolini tijdens de Tweede Wereldoorlog trouw bleef en in 1943 minister van Defensie van Italië werd. Tijdens koloniale oorlogen in Ethiopië en Libië zou hij onder meer chemische wapens ingezet hebben. Na de oorlog werd Graziani door een militair tribunaal veroordeeld tot negentien jaar gevangenisstraf vanwege collaboratie met de nazi’s. In 1950 werd hij echter al vrijgelaten. Hij overleed in 1955 op 72-jarige leeftijd.

In het dorpje Affile, iets ten zuiden van Rome, blijken nu een mausoleum en park voor de controversiële Italiaan te zijn aangelegd. Volgens een linkse Italiaanse krant, La Republica, heeft het mausoleum de gemeenschap in totaal 127.000 euro gekost.

De Democratische Partij, de grootste partij van Italië, heeft het inmiddels “onaanvaardbaar” genoemd dat er een park en mausoleum wordt gewijd aan de “fascist Graziani”. Park en mausoleum werden afgelopen zaterdag geopend, in bijzijn van onder meer de burgemeester van Affile en een vertegenwoordiger van het Vaticaan.

×