Fritz Sauckel – Leider van de Arbeitseinsatz

Fritz Sauckel werd als overtuigde nazi en antisemiet van het eerste uur tijdens de Tweede Wereldoorlog persoonlijk door Adolf Hitler aangesteld aan het hoofd van de dienst “Arbeitseinsatz”, een organisatie die de nodige arbeidskrachten moest aanleveren om de Duitse oorlogsmachine draaiende te houden.

Nicolaas van Nieuwenhuysen, arts in kamp Amersfoort

Nicolaas van Nieuwenhuysen, de kamparts en chirurg in concentratiekamp Amersfoort, die een ernstig zieke man, die op het punt stond te overlijden in het gezicht sloeg met de woorden: ‘Stel je niet zo aan, idioot’, werd op 2 mei 1945 gearresteerd. De arts had er toen heel wat ‘avonturen’ in

Willem van der Neut – Oorlogsmisdadiger

De Nederlandse oorlogsmisdadiger Willem van der Neut ontsnapte in 1952 uit de Koepelgevangenis in Breda en week uit naar Duitsland, waar hij de rest van zijn leven onder de schuilnaam Karl-Heinz Braun leefde.

Oud-kampbewaker Bruno Dey (93) veroordeeld

De 93-jarige oud-kampbewaker Bruno Dey is door een rechtbank in Duitsland veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee jaar. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werkte Dey als Wehrmachtsoldaat in het nazi-concentratiekamp Stutthof.

Archief krijgt register Bredase Koepelgevangenis

Het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) in ‘s-Hertogenbosch heeft een inschrijvingsregister van de Koepelgevangenis in Breda verworven. Het register bevat informatie over honderden Nederlandse en Duitse oorlogsmisdadigers die na de Tweede Wereldoorlog in de gevangenis zaten.

Oskar Gröning (1921-2018) – De ‘boekhouder van Auschwitz’

De Duitse oorlogsmisdadiger Oskar Gröning is maandag 12 maart 2018 op 96-jarige leeftijd overleden. Hij kwam enkele jaren geleden in het nieuws vanwege een rechtszaak, waarin hij uiteindelijk tot vier jaar cel werd veroordeeld vanwege medeplichtigheid aan de moord op zeker 300.000 Joden in Auschwitz.

VS betaalden miljoenen aan oud-nazi’s

In ruil voor hun vertrek uit de Verenigde Staten blijken verschillende oud-nazi’s uitkeringen te hebben gekregen. Dat concludeert persbureau AP op basis van een eigen onderzoek. Het geld zou zijn uitbetaald door het Amerikaanse ministerie van Justitie.

Oorlogsmisdadiger Siert Bruins niet veroordeeld

Oorlogsmisdadiger Siert Bruins is in Duitsland niet veroordeeld. De rechtbank in het Duitse Hagen liet woensdag weten geen oordeel te kunnen vellen, onder meer omdat er geen getuigen gehoord kunnen worden. Dat meldt de NOS.