Philipp Schmitt was de laatste oorlogsmisdadiger en tevens de enige Duitser die na het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog in België ter dood werd veroordeeld en geëxecuteerd.
In de serie staat de zoektocht naar Walter Heinrich centraal. Deze SS’er verdween aan het einde van de Tweede Wereldoorlog spoorloos. Als grondlegger en jonge kampcommandant van Kamp Amersfoort vonden onder zijn bewind 325 mannen de dood.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog pleegde verzetsicoon Hannie Schaft diverse aanslagen op verraders en collaborateurs. In de zomer van 1944 schoot ze samen met haar verzetsvriend Jan Bonekamp in Heemstede de 55-jarige NSB’er Pieter Faber dood.
Fritz Sauckel werd als overtuigde nazi en antisemiet van het eerste uur tijdens de Tweede Wereldoorlog persoonlijk door Adolf Hitler aangesteld aan het hoofd van de dienst “Arbeitseinsatz”, een organisatie die de nodige arbeidskrachten moest aanleveren om de Duitse oorlogsmachine draaiende te houden.
Nicolaas van Nieuwenhuysen, de kamparts en chirurg in concentratiekamp Amersfoort, die een ernstig zieke man, die op het punt stond te overlijden in het gezicht sloeg met de woorden: ‘Stel je niet zo aan, idioot’, werd op 2 mei 1945 gearresteerd. De arts had er toen heel wat ‘avonturen’ in Amersfoort en elders op zitten.
De Nederlandse oorlogsmisdadiger Willem van der Neut ontsnapte in 1952 uit de Koepelgevangenis in Breda en week uit naar Duitsland, waar hij de rest van zijn leven onder de schuilnaam Karl-Heinz Braun leefde.
De 93-jarige oud-kampbewaker Bruno Dey is door een rechtbank in Duitsland veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee jaar. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werkte Dey als Wehrmachtsoldaat in het nazi-concentratiekamp Stutthof.
Het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) in ‘s-Hertogenbosch heeft een inschrijvingsregister van de Koepelgevangenis in Breda verworven. Het register bevat informatie over honderden Nederlandse en Duitse oorlogsmisdadigers die na de Tweede Wereldoorlog in de gevangenis zaten.
Recent zijn er twee foto’s gevonden die zouden aantonen dat John Demjanjuk daadwerkelijk in Sobibor was.
Josef Kotalla (1908-1979), een van de beruchtste Duitse oorlogsmisdadigers in de Tweede Wereldoorlog in Nederland, leek ervan te genieten gevangenen te zien lijden.
De Duitse oorlogsmisdadiger Oskar Gröning is maandag 12 maart 2018 op 96-jarige leeftijd overleden. Hij kwam enkele jaren geleden in het nieuws vanwege een rechtszaak, waarin hij uiteindelijk tot vier jaar cel werd veroordeeld vanwege medeplichtigheid aan de moord op zeker 300.000 Joden in Auschwitz.
Ilse Koch. Haar naam staat synoniem voor de gruwelijkheden van de concentratiekampen. In Auschwitz was ze berucht vanwege haar sadisme.
De Amsterdamse crimineel Dries Riphagen (de Al Capone van Amsterdam) collaboreerde in de Tweede Wereldoorlog met de nazi's en maakte jacht op onderduikers.
De Neurenbergprocessen worden na de Tweede Wereldoorlog gehouden om oorlogsmisdadigers van het Derde Rijk te berechten.
SS-officier Kurt Gerstein (1905-1945) wilde de Holocaust stoppen, maar vond geen gehoor. WOII-kenner Kevin Prenger schreef een boek over de Duitser.
Oorlogsmisdadiger Siert Bruins werd na de oorlog ter dood veroordeeld. Voordat het vonnis kon worden voltrokken week de oud-nazi echter uit naar Duitsland.
De Nederlandse regisseur Pieter Verhoeff gaat een film maken over het Proces van Tokio, het strafproces dat na de Tweede Wereldoorlog werd ingesteld om Japanse oorlogsmisdadigers te berechten.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Alois Brunner de rechterhand van de beruchte nazi-arts Adolf Eichmann.
In ruil voor hun vertrek uit de Verenigde Staten blijken verschillende oud-nazi’s uitkeringen te hebben gekregen. Dat concludeert persbureau AP op basis van een eigen onderzoek. Het geld zou zijn uitbetaald door het Amerikaanse ministerie van Justitie.
De Duitse justitie heeft twintig mannen opgespoord die tijdens de Tweede Wereldoorlog als bewaker in vernietigingskamp Majdanek in Polen zouden hebben gewerkt. Het is nog onduidelijk of de mannen ook vervolgd zullen worden.
In Oost-Europa hadden tijdens de Tweede Wereldoorlog naast mannen ook veel vrouwen deel aan de Duitse oorlogsmachine.