Dark
Light

Klaas-Carel Faber (1922-2012) – Nederlandse oorlogsmisdadiger

1 minuut leestijd
Klaas Carel Faber (Still EenVandaag)
Klaas Carel Faber (Still EenVandaag)

Oorlogsmisdadiger Klaas-Carel Faber is donderdag op 90-jarige leeftijd overleden. Zijn vrouw heeft dat laten weten aan De Nieuwe Pers, de digitale opvolger van dagblad De Pers.

Klaas-Carel Faber
Faber werd in 1947 in Nederland ter dood veroordeeld vanwege betrokkenheid bij tweeëntwintig tijdens de Tweede Wereldoorlog gepleegde moorden. De doodstraf werd later omgezet in levenslang.

In 1952 ontsnapte Faber met zes anderen uit de Koepelgevangenis in Breda en vluchtte hij naar West-Duitsland. Dankzij het zogenaamde Führer-Erlass kreeg Faber daar het Duitse staatsburgerschap. Het Führer-Erlass was een wet die tijdens de oorlog door Hitler werd ingevoerd en er voor zorgde dat buitenlanders die dienst hadden gedaan in het Duitse leger recht kregen op Duits staatsburgerschap.

Uitlevering

Nederland heeft verscheidene malen gevaagd om uitlevering van de oorlogsmisdadiger. Duitsland liet echter steeds weten geen onderdanen uit te leveren. November 2010 vroeg Nederland opnieuw tevergeefs om uitlevering.

Begin dit jaar vroeg het Duitse Openbaar Ministerie een rechtbank in Beieren wel om de levenslange gevangenisstraf die Faber ooit in Nederland kreeg, in Duitsland op te leggen. Die zaak was nog in behandeling.

Klaas-Carel Faber was sinds vorig jaar de meest gezochte oorlogsmisdadiger van het Simon Wiesenthal Centrum. Eerder stond de Hongaar Sándor Képiro op deze plaats maar die overleed in 2011.

Schandaal

Oorlogsverslaggever Arnold Karskens noemt het op zijn twitteraccount “een schandaal en een aanfluiting voor de Europese rechtsstaat dat SS-massamoordenaars als Faber ongestraft hun graf ingaan”. Karskens is naast journalist voorzitter van de stichting Onderzoek Oorlogsmisdaden. Klaas-Carel Faber overleed donderdag als vrij man.

Meer oorlogsmisdadigers
Boek: Boek: De zoektocht naar de meest gezochte nazi’s

×