Dark
Light

‘Patria’, een Nederlandse speelfilm over de Eerste Wereldoorlog

Auteur:
1 minuut leestijd
Pink Moon - M. Busser
Pink Moon - M. Busser

In september verschijnt de film Patria. Volgens filmdistributeur Pink Moon gaat het om de eerste Nederlandse speelfilm over de Eerste Wereldoorlog.

Patria - Niet hun land... Wel hun oorlog
Patria – Niet hun land… Wel hun oorlog
Het scenario van Patria is gebaseerd op de brieven die de Nederlands-Indische hoofdpersoon Arthur Knaap vanuit de loopgraven stuurde naar zijn ouders. Deze brieven worden ook in boekvorm worden gepubliceerd.

Rond de eeuwwisseling verhuist de familie Knaap naar Parijs vanwege de werkzaamheden van vader Otto, journalist voor de Telegraaf. Bij het uitbreken van de oorlog vlucht de familie terug naar Nederland. Arthur besluit echter te blijven en meldt zich aan bij het Vreemdelingenlegioen om te vechten voor zijn geliefde Frankrijk.

Arthur denkt dat de oorlog avontuurlijk zal zijn. Uit de brieven die hij naar het thuisfront stuurt, blijkt dat de gruwelen van de oorlog hem rauw op zijn dak vallen. Ook is hij verbolgen over het feit dat Nederland afzijdig blijft. Na de oorlog is Arthur niet meer dezelfde. Hij is onder meer verzwakt doordat hij gifgas heeft ingeademd.

De filmpremière staat gepland voor 10 september in JT Bioscopen in Den Bosch.

Boek: Patria. De oorlogsbrieven van legionair Arthur Knaap

Een fragment uit een van de brieven:

“2 juni 1915

Lieve Paatje en Maatje,

Ik heb gisteren uw brieven ontvangen voor mijn verjaardag, ik heb ze gelezen en herlezen en ik heb een beetje gehuild s’nachts.
Het is verschrikkelijk te weten dat je vader ziek is en zich misschien niet goed kan verzorgen, dat je moeder tobben moet, dat ze beiden zooveel zorgen hebben en zoo arm zijn, -dat is verschrikkelijker dan ruines om je heen te zien en kameraden zien vallen. En ik verwijt mij (nu alles afgeloopen is) U den laatste brief te hebben geschreven, met mijn gezanik over soldatengraven enz. Vergeef het mij, Paatje en Maatje, maar het was omdat wij orders hadden gekregen aan te vallen en in zulk geval………” – patriathefilm.com

Trailer van ‘Patria’:

×