Week van de koloniale geschiedenis

Paus toont beenderen apostel Petrus

Petrus volgens Peter Paul Rubens
Petrus volgens Peter Paul Rubens
Het Vaticaan toonde de wereld zondag de relieken van de apostel Petrus. Veel gelovigen zijn er althans van overtuigd dat het om resten van de apostel gaat. Onomstotelijk bewijs hiervoor ontbreekt echter.


Petrus is volgens de overlevering de apostel die van Christus de sleutels van de hemel kreeg. Hij wordt ook wel de eerste paus genoemd en als opvolger van de heilige Petrus worden pausen beschouwd als ‘sleutelbewaarders’.

Petrus overleed rond 64 na Christus in Rome. Een eeuw geleden werden onder de Sint-Pieter in die stad resten teruggevonden die van de apostel zouden zijn. Tijdens een processie werden zondag de vermeende resten van ‘de allereerste bisschop van Rome’ naar het Sint-Pietersplein gebracht. De huidige paus, Franciscus, knielde voor de relieken. Het was voor het eerst dat een paus de beenderen aan het grote publiek toonde.

Niet alle deskundigen zijn het er over eens dat de beenderen die vorige eeuw onder de Sint-Pieter werden gevonden inderdaad van Petrus zijn. Verschillende archeologen van het Vaticaan twijfelen over de authenticiteit. Volgens aartsbisschop Rino Fisichella is het echter vrijwel onmogelijk om de authenticiteit nog te bewijzen:

- advertentie -

“Wij willen de discussie niet heropenen. Christenen geloofden tweeduizend jaar in hun echtheid en zij willen dat ook in de toekomst blijven doen.”

Pope Francis holds relics of St. Peter

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: