Dark
Light

Petitie voor een oorlogsheld

1 minuut leestijd
John Baskeyfield
John Baskeyfield

John Baskeyfield
John Baskeyfield
Ik moet elf of twaalf zijn geweest toen ik een spreekbeurt hield over de slag om Arnhem. De gevechten in en de evacuatie van de stad behoren tot de familiegeschiedenis, maar dat was niet de enige reden om er een spreekbeurt over te houden. Om de hoek, in Deventer, werd de film A Bridge Too Far opgenomen. Mijn vader las het boek. En ik bladerde er ook in.

Ik las over John Baskeyfield, een Britse soldaat die als een leeuw heeft gevochten in Oosterbeek en in de Acacialaan twee Duitse tanks uitschakelde voordat hij zelf om het leven kwam. De tweeëntwintigjarige sergeant kreeg postuum het Victoriakruis, de hoogste militaire onderscheiding in het Verenigd Koninkrijk. Zijn graf is onbekend.

Baskeyfield kwam uit Stoke-on-Trent, waar een school naar hem is vernoemd. Of beter: was vernoemd, want inmiddels heeft die school een andere naam gekregen. Ik weet het: de oorlog is al zeventig jaar geleden. Ik weet ook: alles zal met de tijd vervagen, ook de herinneringen aan dappere daden. Des te meer reden is er, denk ik, om de herinnering levend te houden.

Ik nodig u uit deze petitie te tekenen. Als Nederlanders zijn we dat, geloof ik, moreel verplicht.

~ Jona Lendering

Jona Lendering is historicus, webmaster van Livius.org en docent bij Livius Onderwijs. Hij publiceerde verschillende boeken en verzorgt een nieuwsbrief over de Oudheid. Zie ook zijn blog: mainzerbeobachter.com

×