De Slag om Arnhem leidde tot de grootste evacuatie uit de Nederlandse geschiedenis. Ongeveer 95.000 inwoners moesten voor enkele maanden de stad verlaten. André Horlings schreef een mooi en belangrijk boek met herinneringen van ooggetuigen tijdens en na de Slag om Arnhem: Arnhem spookstad (Uitgeverij Sycorax, 2018). Van dit boek is nu een tweede druk verschenen.
In 1994, toen vijftigste verjaardag van de Slag om Arnhem werd herdacht, riep de Arnhemse Courant ooggetuigen op hun ervaringen te verwoorden in een brief, ‘alsof het net gebeurd was’. Dat leverde een stroom van reacties op, ook uit Apeldoorn en Deventer, waarmee de krant toen samenwerkte.
Volgende week wordt het nieuwste boek gepresenteerd van historicus Antony Beevor, De slag om Arnhem. Het boek geeft een compleet beeld van het strijdveld rondom Arnhem. Een van de grootste luchtlandingen uit de oorlog, een heroïsche strijd die negen dagen duurde, een catastrofale misrekening van de Britten en de laatste overwinning van Adolf Hitler. Gebruikmakend van nieuw archiefmateriaal schetst Beevor
In de nieuwe presentatie For Valour brengt Airborne Museum Hartenstein in Oosterbeek een hommage aan de Britse militairen die deelnamen aan de Slag bij Arnhem. Het heeft hiervoor de Victoria Crosses (VC) die zijn uitgereikt aan deelnemers aan de slag, voor het eerst in de geschiedenis, bijeengebracht.
SS-generaal Heinz Harmel maakte tijdens de Tweede Wereldoorlog onderdeel uit van de Waffen SS en vocht met zijn divisie tijdens de Slag om Arnhem.
De dependance van het Airborne Museum, Airborne at the Bridge, vertelt over de hevige gevechten die in september 1944 bij de Rijnbrug in Arnhem plaatsvonden.
Airborne Museum ‘Hartenstein’ in Oosterbeek heeft een tentoonstelling samengesteld rond de oorlogsgeschiedenis van twee jonge Polen, Jozef and Emilia.
De Slag om Arnhem, bekend als Operatie Market Garden, was de laatste grote Duitse overwinning in de Tweede Wereldoorlog.
Na de luchtlanding op 17 september 1944 hield de Arnhemse dominee Adrianus Drost een oorlogsdagboek bij, waarin hij onder meer schreef over de evacuatie van de stad.
Over een ‘slag om Arnhem’ in september 1944 is veel geschreven, vooral door niet-historici en militaire historici. Britse en Nederlandse auteurs, vooral militairen en journalisten, schreven meestal over Battle of Arnhem of Battle at Arnhem (strijd bij of in Arnhem).
Bert en Hans Kuik groeiden op tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hun tienerleven werd gekenmerkt door ondergrondse activiteiten: het verzet tijdens hun schooltijd en tijdens de Slag om Arnhem.
De terugtocht vond plaats in diepe, diepe stilte. Voor de geredde para’s, die zo snel mogelijk door marcheerden richting Elst en Nijmegen, waren de mensen op de bootjes en degenen die hen op de zuidelijke dijk opvingen, weinig meer dan gefluister in de nacht.
De stadsbrug De Oversteek werd gebouwd op de plek waar op 20 september 1944 de heldhaftige oversteek plaatsvond in het kader van Operatie Market Garden.
Binnenkort verschijnt bij uitgeverij Fagus het boek Weggemoffeld! van Ingrid Maan. In dit boek staan de persoonlijke belevenissen van de Duitse oorlogsveteranen centraal. Veteranen die met elkaar gemeen hebben dat ze allemaal in Arnhem waren tijdens de Slag om Arnhem; de laatste slag die de Duitsers nog wonnen. Het zijn de verhalen die velen van hen door de decennia heen
Op 17 september 1944 begon de Slag om Arnhem. Maar de brug was 'te ver' en de stad werd niet bevrijd. Een week later was de complete bevolking met onbekende bestemming onderweg. Als evacué.
De algemene kennis van de bevrijdingsgeschiedenis van Nederland blijkt meestal nogal beperkt. In september 1944 rukten geallieerde troepen door Limburg en Noord-Brabant op naar Arnhem, om daar ‘de brug’ te veroveren. Dat mislukte, maar Zuid-Nederland was bevrijd. De rest van het land moest wachten totdat in april 1945 de Canadezen kwamen. Die veroverden Oost- en Noord-Nederland. Op 5 mei 1945
Op 17 september 1944 begon Market Garden, een van de grootste militaire operaties van de Tweede Wereldoorlog. De geallieerden zouden in Duitsland snel de Rijn oversteken en nog vóór de kerst de nazi’s verslaan. Het liep anders.
Tijdens Market Garden was de Utrechtseweg in september 1944 negen dagen achtereen het strijdtoneel van felle gevechten tussen de Britten en Duitsers. Aanvankelijk leken de Britten en Polen de slag te winnen - ze werden op 17 september verwelkomd met oranje vlaggetjes -, maar de Duitsers sloegen fel terug.
Koning Willem-Alexander woont volgende maand in het Gelderse dorp Driel de zeventigste herdenking ter nagedachtenis aan de bijdrage van de 1ste Poolse Onafhankelijke Parachutistenbrigade aan de Slag om Arnhem bij. Ook president Komorowski van de Republiek Polen en minister-president Rutte zijn aanwezig.
Ik las over John Baskeyfield, een Britse soldaat die als een leeuw heeft gevochten in Oosterbeek en in de Acacialaan twee Duitse tanks uitschakelde voordat hij zelf om het leven kwam.
In de Eusebiuskerk in Arnhem komt een museum dat volledig gewijd is aan de Slag om Arnhem. De kerk en het Airborne Museum in Oosterbeek hebben hierover een afspraak gemaakt.