De Slag om Arnhem leidde tot de grootste evacuatie uit de Nederlandse geschiedenis. Ongeveer 95.000 inwoners moesten voor enkele maanden de stad verlaten. André Horlings schreef een mooi en belangrijk boek met herinneringen van ooggetuigen tijdens en na de Slag om Arnhem: Arnhem spookstad (Uitgeverij Sycorax, 2018). Van dit boek
In 1994, toen vijftigste verjaardag van de Slag om Arnhem werd herdacht, riep de Arnhemse Courant ooggetuigen op hun ervaringen te verwoorden in een brief, ‘alsof het net gebeurd was’. Dat leverde een stroom van reacties op, ook uit Apeldoorn en Deventer, waarmee de krant toen samenwerkte.
Volgende week wordt het nieuwste boek gepresenteerd van historicus Antony Beevor, De slag om Arnhem. Het boek geeft een compleet beeld van het strijdveld rondom Arnhem. Een van de grootste luchtlandingen uit de oorlog, een heroïsche strijd die negen dagen duurde, een catastrofale misrekening van de Britten en de laatste
In de nieuwe presentatie For Valour brengt Airborne Museum Hartenstein in Oosterbeek een hommage aan de Britse militairen die deelnamen aan de Slag bij Arnhem. Het heeft hiervoor de Victoria Crosses (VC) die zijn uitgereikt aan deelnemers aan de slag, voor het eerst in de geschiedenis, bijeengebracht.
SS-generaal Heinz Harmel maakte tijdens de Tweede Wereldoorlog onderdeel uit van de Waffen SS en vocht met zijn divisie tijdens de Slag om Arnhem.
De dependance van het Airborne Museum, Airborne at the Bridge, vertelt over de hevige gevechten die in september 1944 bij de Rijnbrug in Arnhem plaatsvonden.
Airborne Museum ‘Hartenstein’ in Oosterbeek heeft een tentoonstelling samengesteld rond de oorlogsgeschiedenis van twee jonge Polen, Jozef and Emilia.
De Slag om Arnhem, bekend als Operatie Market Garden, was de laatste grote Duitse overwinning in de Tweede Wereldoorlog.
Na de luchtlanding op 17 september 1944 hield de Arnhemse dominee Adrianus Drost een oorlogsdagboek bij, waarin hij onder meer schreef over de evacuatie van de stad.
Over een ‘slag om Arnhem’ in september 1944 is veel geschreven, vooral door niet-historici en militaire historici. Britse en Nederlandse auteurs, vooral militairen en journalisten, schreven meestal over Battle of Arnhem of Battle at Arnhem (strijd bij of in Arnhem).