Dark
Light

Phil Taylor, de succesvolste darter aller tijden

‘The Power’
4 minuten leestijd
Phil Taylor tijdens zijn allereerste WK-finale (Still YouTube)
Phil Taylor tijdens zijn allereerste WK-finale (Still YouTube)

De Engels darter Phil Taylor is met afstand de succesvolste darter aller tijden. In ruim dertig jaar tijd won hij meer dan honderd titels, waaronder zestien wereldtitels. Vanavond sloot hij zijn carrière af. In stijl. Phil Taylor stond namelijk opnieuw in de finale van het WK darts van de PDC. Zijn allerlaatste wedstrijd.

Winmau Dartbord - cc
Winmau Dartbord – cc
Taylor speelt in de finale – tot verdriet van veel Nederlanders – niet tegen titelverdediger Michael van Gerwen. Die werd in de halve finale namelijk in extremis verslagen door de 27-jarige WK-debutant Rob Cross, die nog geboren moest worden toen Taylor zijn eerste wereldtitel binnenhaalde.

Jonge jaren

Phil Taylor werd op 13 augustus 1960 geboren in Stoke-on-Trent, een stad in West Midlands. Dat hij daar in zijn jeugd bevangen werd door het dartvirus was niet zo vreemd. In de vele kroegen werd veelvuldig gedart. Naast Phil Taylor bracht Stoke-on-Trent ook beroemde darters als Adrian Lewis, Andy Hamilton, Ian White en Ted Hankey voort.

Op school was Taylor niet erg succesvol. Hij verruilde de schoolbanken op zijn zestiende voor een baantje als metaalarbeider in een lokale fabriek. In zijn vrije tijd hield hij zich vooral bezig met darten. En hij bleek goed te zijn. Zo goed dat meervoudig wereldkampioen Eric Bristow besloot hem te gaan sponsoren. Bristow leende Taylor een bedrag 10.000 pond, onder voorwaarde dat de jonge darter hem het geld terugbetaalde zodra hij eenmaal geld verdiende met het darten. Dankzij deze financiële steun kon Taylor ineens veel meer tijd aan het darten besteden dan voorheen. Dat wierp al snel zijn vruchten af. Taylor werd alsmaar sterker.

Doorbraak

In 1990 wist Phil Taylor zich voor de allereerste keer te kwalificeren voor de Embassy, het wereldkampioenschap darts. Na overwinningen op achtereenvolgens Russell Stewart, Dennis Hickling, Ronnie Sharp en Cliff Lazarenko wachtte Taylor een bijzondere tegenstander in de finale: zijn geldschieter Eric Bristow. De WK-debutant won de finale met overmacht: 6-1. Nog hetzelfde jaar bereikte Phil Taylor de nummer één positie op de wereldranglijst én won hij de Winmau World Masters, het op één na grootste toernooi van de BDO, de British Darts Organisation. Taylors naam was definitief gevestigd.

Phil Taylor wint zijn eerste WK-finale van Eric Bristow (6-1)

https://www.youtube.com/watch?v=Z2Xj__QFg9Q

Phil Taylor groeide hierna uit tot de meest succesvolle darter aller tijden. Het jaar na zijn eerste WK-zege wist hij zijn titel echter niet te prolongeren. De darter uit Stoke-on-Trent verloor in de kwartfinale van de latere winnaar Dennis Priestley. In 1992 won Taylor wél. In een memorabele finale versloeg hij Mike Gregory (6-5)

Taylor vs. Gregory (6-5)

https://www.youtube.com/watch?v=zzorRLqjjak

In 1993 werd Taylor uitgeschakeld in de tweede ronde. Met het darten ging het hierna bergafwaarts. Veel topdarters, waaronder Taylor, hadden kritiek op de BDO. Ze vonden dat de bond te weinig deed om de dartsport vitaal te houden en sponsors te behouden. De ontevreden darters richtten uiteindelijk een eigen bond op, de Professional Darts Corporation (PDC). In de loop der jaren vertrokken steeds meer darters naar deze nieuwe bond. Raymond van Barneveld vertrok in 2006 naar de bond en Jelle Klaasen, Vincent van der Voort en Michael van Gerwen in 2007. De PDC staat door deze migratie tegenwoordig in hoger aanzien dan de BDO.

Phil Taylor (2009) - cc
Phil Taylor (2009) – cc
In 1994 organiseerde de nieuwe bond voor het eerst een eigen wereldkampioenschap. Taylor haalde de finale maar verloor van Dennis Priestley, de man van wie hij in 1991 ook al een WK-finale verloren. Het was voorlopig Taylors laatste nederlaag. Hij won hierna maar liefst acht keer het wereldkampioenschap van de nieuwe bond.

In 2003 bereikte Taylor opnieuw de finale maar verloor hij nipt van John Part. De volgende drie edities van het WK won Taylor wel weer, maar in 2007 moest hij in de finale het hoofd buigen voor een darter uit Den Haag: Raymond van Barneveld (7-6). Hierna volgden nog overwinningen in 2009 (toen Taylor wél won van Barney), 2010 (tegenstander Simon Whitlock) en 2013 (Michael van Gerwen).

Andere prestaties

Maar Taylor was uiteraard niet alleen op het WK van de BDO (en later de PDC) actief. De darter won ook een enorm aantal andere toernooien, waaronder in 2006 de World Series of Darts, het US Open, de Stan James World Matchplay, de Sky Bet World Grand Prix en de Las Vegas Desert Classic. Om maar een paar toernooien te noemen.

En niemand gooide meer 9-darters op televisietoernooien dan Phil Taylor. Hij deed dit in zijn gehele carrière in totaal elf keer.

Binnen de dartwereld gold Taylor als een levende legende, maar niet alle darters liepen met hem weg. Zo lag Michael van Gerwen, de huidige nummer één van de wereld, de afgelopen jaren geregeld overhoop met “The Power” en er waren verschillende darters die zich irriteerden aan de interviews waarin Taylor vaak riep dat jonge spelers respect voor hem moesten hebben.

Einde van een tijdperk

Begin 2017 maakte de legendarische darter bekend te gaan stoppen. Taylor had er inmiddels al een paar wisselvallige jaren op zitten en al eerder was duidelijk geworden dat de dartkampioen soms problemen had om zich nog te motiveren. Het WK moest het laatste kunststukje van Phil Taylor worden. Toch wel enigszins tegen de verwachtingen in bereikte hij de finale. Die finale verloor hij afgetekend met 7-2, maar dat deed niets af aan zijn status als “meest succesvolle darter aller tijden”.

Lees ook: Darts: een korte geschiedenis
…en: John Lowe en de allereerste 9-darter op televisie

Documentaire over Phil Taylor

https://www.youtube.com/watch?v=WLpY6cmYb-M

Bronnen

– https://www.nu.nl/sport-overig/5013734/taylor-woedend-respectloze-gurney-duel-bij-grand-slam-of-darts.html
– http://www.omroepbrabant.nl/?news/269502732/Michael+van+Gerwen+en+Phil+Taylor+blijven+elkaar+irriteren+op+het+podium.aspx
– https://nl.wikipedia.org/wiki/Phil_Taylor
– http://www.rtl7darts.nl
×