Plannen voor panorama over beleg ’s-Hertogenbosch (1629)

Een nieuwe stichting heeft plannen voor een historische publieksattractie in Vught. Doel is om met gebruikmaking van moderne technieken een panorama te maken over het Beleg van ‘s-Hertogenbosch van 1629.

De stichting die het panorama wil verwezenlijken (Stichting Panorama Vught 1629) is deze week officieel opgericht. Jeroen van den Eijnde en Henk Smeets, beiden historicus en actief in de cultuurhistorie van Vught, ontwikkelden vier jaar geleden het idee. Zij betrokken Vughtenaar Wim Kievits bij de plannen. Gezamenlijk verkenden ze de mogelijkheden en zochten aansluiting bij een internationaal verband van panorama-organisaties.

Dat het Panorama in Vught zou moeten komen is volgens de stichting logisch:

“Het beleg van 1629 kent twee partijen: de verdedigers in het Spaanse ’s-Hertogenbosch en het leger van Frederik Hendrik rondom de stad. De belegeraars hebben enorme operaties uitgevoerd om in de buurt van de stad te kunnen komen. Het hoofdkwartier van Frederik Hendrik was gevestigd op kasteel Maurick in Vught. Het dorp was in die tijd één groot militair tentenkamp. De beslissende aanvallen op de stad vonden plaats vanuit Vught.”

Panorama Mesdag - cc
Panorama Mesdag – cc

Inspiratiebron

De initiatiefnemers hebben zich laten inspireren door het geschilderde Panorama Mesdag in Den Haag. Dit cilindervormig schilderij, ongeveer 14 meter hoog met een omtrek van 120 meter, is een van de oudste negentiende-eeuwse panorama’s in de wereld. Kunstschilder Hendrik Willem Mesdag schilderde het in 1881, met bijdragen van zijn vrouw Sientje Mesdag-van Houten en enkele andere kunstschilders. Andere bekende panorama’s in Europa zijn onder meer te vinden bij Waterloo, Luzern en Moskou.

- advertentie -

Wanneer het panorama over het Beleg van ‘s-Hertogenbosch er komt is nog niet duidelijk.

Boek: Het beleg van s-Hertogenbosch en de oorlog in de Nederlanden, 1629

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: