Dark
Light

Polybios (ca. 208-118 v.Chr.) – Grieks politicus, militair en historicus

Een korte biografie
Auteur:
2 minuten leestijd
Gipsmodel van Polybios, Parlementsgebouw Wenen (CC BY-SA 3.0 - Manfred Werner - wiki)
Gipsmodel van Polybios, Parlementsgebouw Wenen (CC BY-SA 3.0 - Manfred Werner - wiki)

De Griekse politicus, militair en geschiedschrijver Polybios (ca. 208-118 v.Chr.), of in de Latijnse naamvariant Polybius, is beroemd vanwege zijn meerdelige wereldgeschiedenis Historiae. Wie was deze historicus-politicus? En wat heeft hij betekend voor onze kennis over de Oudheid? Een korte biografie van Polybios.

De politieke & militaire carrière van Polybios

Polybios, reliëf (Publiek Domein - wiki)
Polybios, reliëf (Publiek Domein – wiki)
Polybios werd omstreeks 208 v.Chr. geboren in de stad Megalopolis op de Peloponessos, in een familie die behoorde tot de aristocratie. Net als zijn vader was hij in Megalopolis actief in de politiek en in het leger en bekleedde hij hoge functies. Zo was hij onder meer hipparch ofwel cavaleriecommandant. Over zijn jeugd en carrière is verder nauwelijks iets bekend. Wel weten we dat hij van paardrijden en jagen hield.

In de tijd van Polybios was Rome bezig met het uitbreiden van zijn invloedssfeer. Polybios zelf stond een strikte neutraliteitspolitiek ten opzichte van de Romeinen voor. Toen de Romeinen de Macedoniërs versloegen in de Slag bij Pydna, op 22 juni 168 v.Chr., voerden de Romeinen ongeveer duizend Grieken in ballingschap naar Rome. Polybios was een van hen. Het kleinere Romeinse leger van 38.000 man versloeg in deze slag het 44.000 soldaten tellende Macedonische leger. De Grieken verloren in de strijd liefst 25.000 man, tegenover de Romeinen slechts 1000.

In Rome kwam de geschiedschrijver in contact met de bekende Romeinse generaal Scipio Aemilianus (185-129 v.Chr.). Hij groeide uiteindelijk uit tot adviseur van Scipio in Spanje en Noord-Afrika en trad op als diplomaat tijdens de laatste, Derde Punische Oorlog (149-146 v.Chr.). Polybius reisde met Scipio Aemilianus mee naar onder meer Carthago en Korinthe, die beide in 146 v.Chr. door de Romeinen werden verwoest. Polybios was bij deze gevechten aanwezig.

Geschiedschrijver

Als historicus is Polybios vooral bekend geworden door zijn uit meer delen bestaande wereldgeschiedenis getiteld Historiae. In dit geschiedeniswerk beschreef hij hoe de Romeinen in de periode 264-145 v.Chr. de basis legden voor hun wereldrijk. Verder bevat dit boek enkele interessante geschiedfilosofische beschouwingen (hierin was hij vergeleken met historici van zijn tijd uniek) en een verdediging van de staatsvorm van de republiek. Voor Polybios was de republiek de beste regeringsvorm voor het Romeinse Rijk, omdat deze de perfecte symbiose zou vormen van de monarchie, de oligarchie en de democratie.

Hiernaast schreef de Griek onder meer nog een verhandeling over militaire tactieken, het boek Leven van Philopoemen en nog enkele andere literaire werken.

Lees ook: Thucydides – Atheense geschiedschrijver en vlootcommandant
Boek: SPQR. Een geschiedenis van het Romeinse Rijk – Mary Beard

Bronnen

Internet
-https://www.britannica.com/biography/Polybius
-http://penelope.uchicago.edu/Thayer/E/Roman/Texts/Polybius/Introduction*.html
-https://www.historischnieuwsblad.nl/nl/artikel/6956/modern-en-meedogenloos.html
-https://www.nrc.nl/nieuws/2007/06/08/hoe-verover-je-eigenlijk-de-wereld-11337627-a1049926
-https://nl.wikipedia.org/wiki/Polybios

Enne Koops (1978-2023) was historicus en docent geschiedenis en maatschappijleer aan het Rietschans College in Ermelo. Zijn interesse ging uit naar onderwerpen als religie- en cultuurgeschiedenis, oorlogen, migratie, en de geschiedenis van Noord-Amerika, Nederland en Duitsland. Publiceerde vele artikelen op Historiek. Zie ook: In memoriam

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 52.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×