Dark
Light

Poolse dichteres Wislawa Szymborska (88) overleden

Auteur:
1 minuut leestijd

Wislawa Szymborska
De Poolse dichteres en Nobelprijswinnaar Wislawa Szymborska is woensdag op 88-jarige leeftijd in Krakau overleden.

Szymborska ontving in 1996 de Nobelprijs voor Literatuur. De jury roemde haar om haar “ironische precisie” en noemde haar zelfs de Mozart van de poëzie, met de furie van Beethoven. De dichteres behandelde vaak grote thema’s aan de hand van alledaagse voorwerpen en gebeurtenissen.

Wislawa Szymborska studeerde Poolse letterkunde en sociologie. Als dichteres was ze niet heel productief. Ze schreef slechts enkele gedichten per jaar, maar de gedichten die ze schreef werden door zeer velen gelezen en goed gewaardeerd. Haar eerste gedichten schreef ze vanaf 1945. In totaal zijn er ongeveer tweehonderd gedichten van haar hand verschenen. De schrijfster overleed donderdag na een slepende ziekte in een ziekenhuis in Krakau.

John Albert Jansen maakte enige tijd geleden een documentaire over Szymborska. In die documentaire, getiteld Einde en Begin – Een ontmoeting met Wislawa Szymborska, werd aan de hand van gedichten van Szymborska een reis gemaakt door de Poolse geschiedenis en het oeuvre van de schrijfster. Bekijk de documentaire hieronder.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Donateurs ondersteunen ons project en dragen direct bij aan de uitbreiding van ons archief.

Meer informatie

×