Geschiedeniswinkel - Duizenden geschiedenisboeken

G.A. Bredero, Geestigh liedt-boecxken (1621)

Drie jaar na de vroege dood van de Amsterdamse dichter Bredero verschijnt dit Geestigh liedt-boecxken.

- ad -

G.A. Bredero, Geestigh liedt-boecxken (1621)
G.A. Bredero, Geestigh liedt-boecxken (1621)
De uitgever Van der Plasse noemt het in zijn inleiding een ‘vierde vernieuwinge in den druck’. Er gaan dus drie drukken aan deze vooraf, maar daarvan is geen enkel exemplaar bewaard gebleven. Dit is het enig overgebleven exemplaar van die vierde druk. Een van de bekendste liederen eruit is het Boeren Gezelschap.

Het verhaalt over een bezoek van Amsterdammers, Arend Pieter Gijsen en Meeuwes, Jaap en Leen, aan de kermis te Vinkeveen. Het loopt uit op een vechtpartij. ‘Mydt der Boeren Feesten, sy zijn selden soo soet’, waarschuwt Bredero dan ook.

Blader door het Geestigh liedt-boecxken.

- advertentie-

- ad -
- advertentie -

Vorige topstukVolgende topstuk

Expositie Topstukken KB

Koninklijke BibliotheekVoor liefhebbers van geschiedenis en cultuur is er een unieke expositie te bezichtigen in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Uit de omvangrijke en meer dan tien eeuwen omspannende collectie van de KB selecteren de collectiespecialisten vier keer per jaar andere topstukken, die een gevarieerd beeld geven van de Nederlandse geschiedenis en cultuur. Op Historiek belichten we steeds een ander topstuk. Deze keer: G.A. Bredero, Geestigh liedt-boecxken (1621). Een overzicht van alle geplaatste topstukken is hier te vinden.


Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister


Uit het archief:

Veel meer tips ➱


Blij met deze site?

Klant bij Bol?Klant bij Bol? Bestel via deze link en Historiek krijgt een kleine vergoeding. Dank u wel!