Dark
Light

Prehistorische kleutertekeningen gevonden in de Dordogne

Auteur:
1 minuut leestijd
Willekeurige afbeelding van een vingertekening in de grot van Rouffignac (CC BY 2.5 - Sharpe & Van Gelder - wiki)
Willekeurige afbeelding van een vingertekening in de grot van Rouffignac (CC BY 2.5 - Sharpe & Van Gelder - wiki)

Verschillende prehistorische tekeningen in de grot van Rouffignac in de Dordogne blijken te zijn gemaakt door kinderen. Dat meldt de BBC.

De grot van Rouffignac wordt ook wel de ‘grot van de honderd mammoeten genoemd’ vanwege een groot aantal prehistorische tekeningen van onder meer mammoeten die op de muren van de grot te vinden zijn. De Franse schrijver François de Belleforest (1530-1583) schreef in 1575 al over deze muurschilderingen. Sinds halverwege de twintigste eeuw hebben archeologen uitgebreid onderzoek verricht in de grot van Rouffignac. Onlangs ontdekten onderzoekers dat ten minste vier kinderen ook tekeningen in de grot hebben achtergelaten.

Onderzoekers van de universiteit van Cambridge en de Walden University in de Verenigde Staten maakten bij het bestuderen van de tekeningen gebruik van een nieuwe onderzoeksmethode. Met deze methode kan zowel de leeftijd als het geslacht van de tekenaar worden vastgesteld. Dit onder meer door de afdrukken van de vingers te bestuderen.

Het jongste kind dat een vingertekening maakte was waarschijnlijk drie jaar oud en de oudste zeven. De mooiste tekening werd volgens de onderzoekers gemaakt door een kind van ongeveer vijf jaar oud. Waarschijnlijk was dit een meisje. De oudste tekeningen in de grot van Rouffignac zijn ongeveer dertienduizend jaar oud.

In een deel van de grot zijn zoveel kindertekeningen aangetroffen dat onderzoekers het voor mogelijk houden dat dit een soort speelplaats voor kinderen was. Het is niet voor het eerst dat er prehistorische grottekeningen van kinderen zijn gevonden. Ook in grotten in Spanje, Nieuw Guinea en Australië zijn dit soort tekeningen aangetroffen.

×