Dark
Light

‘Prins Bernhard wilde 200 SS’ers laten executeren’

1 minuut leestijd
Prins Bernhard
Prins Bernhard (CC BY 3.0 - Sander Lamme - wiki)

Prins Bernhard zou in de Tweede Wereldoorlog opdracht hebben gegeven om tweehonderd Nederlandse SS’ers te laten executeren. Dat meldt actualiteitenprogramma EenVandaag op basis van het onlangs opgedoken dagboek van de Nederlandse kolonel P.L.G. Doorman.

Het bericht komt niet helemaal uit het niets. Geschiedschrijver Lou de Jong schreef eerder ook al dat de prins de SS’ers wilde laten doden. In 1980 deed Prins Bernhard dat echter af als een grap. Hij zou het niet serieus bedoeld hebben.

Het gaat om tweehonderd Nederlandse SS’ers die door de Amerikanen gevangen genomen waren. Prins Bernhard, toen bevelhebber van de Nederlandse strijdkrachten, wilde hen aan de Prinses Irene-Brigade overdragen en zou toen voorgesteld hebben hen zonder enige vorm van proces dood te laten schieten.

Dit bericht ging dus al langer rond maar nu is er dus een document opgedoken waarin over de zaak geschreven wordt. Dit dagboek van kolonel P.L.G. Doorman van de Prinses Irene-Brigade kwam boven tafel tijdens onderzoek voor een stripserie over Prins Bernhard: Agent Orange. In het dagboek staat onder meer:

“(…) Met ZKH botert het ook al niet. Deze laatste wil hem nl. de gevangen genomen Ned. SS soldaten uitleveren om ze dood te schieten. Steef heeft dit geweigerd. Wil ze wel doodschieten, doch alleen na een behoorlijk “proces”. Overigens was de politiek van SHAEF, dat iedereen, die in een D. uniform gevangen werd genomen, behandeld zou worden als “prisoner of war”. Na den oorlog kan dan elke Regeering doen wat zij wil. Doch de Prins is hier fel tegen. Vreest dat ze ons zullen ontgaan. Zou met Biddle Smith hebben geregeld dat ze reeds nu worden afgestaan. Ik vind dit alles een onprettig gedoe. Hoewel ze volkomen verdienen doodgeschoten te worden.”

De kolonel weigerde de SS’ers te doden. Ze werden later als krijgsgevangenen naar Amerika gebracht.

×