Dark
Light

Professor Van Winterprijs voor boek ‘Boeren op de buitenplaats’

1 minuut leestijd

Gerrit van Oosterom heeft de Professor Van Winterprijs gewonnen met zijn boek Boeren op de buitenplaats over de “relatie tussen landbouw en buitenleven in het Amstellands Arcadië (1640-1840)”.

De Professor Van Winterprijs is een tweejaarlijkse prijs voor de beste publicatie op het gebied van de lokale en regionale geschiedenis in Nederland en wordt georganiseerd door het Huygens Instituut voor Nederlandse geschiedenis en cultuur. Aan de prijs is een geldbedrag van 3.500 verbonden. De jury koos dit keer unaniem voor het boek van Gerrit van Oosterom.

Boeren op de buitenplaats - Gerrit van OosteromHij combineert onderzoek naar het buitenleven van de Amsterdamse elite met een diepgaande studie naar de verhouding tussen pachtboer en eigenaar binnen één organisch geheel. Juist dit laatste is een noviteit die het boek een enorme meerwaarde verleent. De auteur is uitstekend op de hoogte van relevante concepten als mindscapes, polite landscapes en power scapes die helpen om de vele functies van de buitenplaats in overzichtelijke kaders te vatten.

De verschillende ‘scapes’ verwijzen naar het buiten als decor van het spel dat tussen elites wordt gespeeld en waarbij status, macht, mentaliteit, ideologie, representatie en nutsdenken centraal staan. Van Oosterom geeft deze concepten bijna spelenderwijs een plaats in een uitermate breed geschakeerd onderzoek. Juist in deze kwaliteit schuilt de meester die tal van nieuwe inzichten baseert op grondig bronnenonderzoek en combineert met raak gekozen anekdotes die onze kennis over de sociale verhoudingen langs de Amstel een nieuwe dimensie geven.

Gerrit van Oosterom (1975) is landschapsarchitect en landschapshistoricus. Hij onderzoekt buitenplaatslandschappen op regionale schaal en is gefascineerd door fenomenen die zich in de sociale en ruimtelijke marges van de buitenplaatscultuur afspelen. Zijn boek werd een jaar geleden al bekroond met de Ithakaprijs en ontving een eervolle vermelding van de René Péchère-prijs 2023.

Boek: Boeren op de buitenplaats – Gerrit van Oosterom

×