Dark
Light

Protestantse Kerk distantieert zich van antisemitisme Maarten Luther

Auteur:
1 minuut leestijd
Maarten Luther
Maarten Luther

Het PKN, het grootste protestantse kerkgenootschap in Nederland, distantieert zich in een verklaring van antisemitische uitlatingen van reformator Maarten Luther. Dit na een oproep van enkele Joodse organisaties en rabbijnen.

Von den Juden und Ihren Lügen (Over de Joden en hun leugens)
Von den Juden und Ihren Lügen (Over de Joden en hun leugens)
Maarten Luther publiceerde in 1543 het smaadschrift Von den Juden und Ihren Lügen (Over de Joden en hun leugens). Hierin pleitte hij voor stevige maatregelen tegen de “leugenachtigen”. Synagogen en Joodse scholen moesten bijvoorbeeld in brand gestoken worden, Joden moesten geweerd worden van straat en voor rabbijnen moest een onderwijsverbod ingesteld worden. Luther wilde verder dat huizen van Joden werden afgebroken en verwoest.

Volgend jaar wordt in Duitsland, maar ook in Nederland, veel aandacht besteed aan het werk van de reformator, omdat het in 2017 precies vijfhonderd jaar geleden is dat de reformatie begon. Rabbijnen en vertegenwoordigers van Joodse organisaties riepen de PKN hierom op ook aandacht te besteden aan de “minder frisse” kanten van Maarten Luther. Dit resulteerde in een rondetafelgesprek tussen Joodse leiders en leden van de PKN.

De PKN liet weten de “akelige uitlatingen van Luther over Joden” af te wijzen. Afgesproken werd een studiemiddag te organiseren over de anti-Joodse uitlatingen van Maarten Luther. Deze middag vindt vanmiddag plaats. Dan zal ook een officiële verklaring voorgelezen worden waarin de PKN zich in duidelijke bewoordingen distantieert van de uitlatingen van de reformator. Ook Joodse vertegenwoordigers leveren een bijdrage aan de studiemiddag.

In recente jaren hebben veel Lutherse kerken zich in verklaringen al uitgesproken tegen Luthers uitspraken over de Joden.

Boek: Over de Joden en hun leugens – Maarten Luther

×