Dark
Light

Charles Mackintosh – Uitvinder van de regenjas

Auteur:
1 minuut leestijd
Regenplas – Foto: CC/Eloquence
Regenplas – Foto: CC/Eloquence

Dat de regenjas niet is uitgevonden door een bewoner van de Bahama’s is niet zo opmerkelijk. De regenjas is een Schotse uitvinding.

Kind in een regenjas - Foto: stock.xchng
Kind in een regenjas – Foto: stock.xchng
Dat het vrij veel regent in Schotland is bekend. Een in Schotland veel gehoorde zin is dan ook:

If you can see the top of the mountain, it’s going to rain. If you can’t see the top, it is raining

In de praktijk valt het in veel delen van Schotland met de regen echter nog wel mee. Maar de regenjas is dus wel uitgevonden door een Schot.

Afvalproducten steenkoolwinning

De Schotse ondernemer en chemicus Charles Mackintosh (1766-1843) ontwikkelde in het begin van de negentiende eeuw de waterdichte stof waarvan de regenjas is gemaakt. Zijn ontdekkingstocht begon met een onderzoek naar de afvalproducten van de winning van steenkool. Macintosh wist ammoniak te onttrekken uit deze stoffen en maakte daar vervolgens paarse verf van die op zijn beurt ook weer een afvalproduct opleverde, een rubberachtig materiaal.

De Schot besloot deze laatste substantie ook te onderzoeken. Hij experimenteerde met oplossingen van het materiaal en ontdekte al snel de waterafstotende kwaliteit van deze substantie. Toen de uitvinder de stof op kleding probeerde te bevestigen bleek er echter een probleem te zijn: de stof plakte nogal. Mackintosh wist dit uiteindelijk op te lossen door het materiaal tussen twee lagen stof op elkaar te persen. Dit had succes en de Schot kreeg in 1823 patent op het waterdichte materiaal dat vooral gebruikt zou worden bij de fabricage van regenjassen. Regenjassen werden lange tijd Mackintosh genoemd.

Stinkende regenjas

Aanvankelijk stonken de jassen overigens nogal waardoor lang niet alle particulieren zin hadden een regenjas aan te schaffen. Het leger zag wel gelijk het nut in van de uitvinding in en nam het nare luchtje op de koop toe. De Britse uitvinder Thomas Hancock (1786-1865) wist de nare geur later te verminderen door meer rubber toe te voegen.

Lijst met andere uitvindingen

Oprichter (2008) en algemeen beheerder Historiek. Wil via de site historische achtergronden toegankelijk maken voor een breed publiek. Dit onder het motto: "Omdat we ook van gisteren zijn".

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×