William Kidd (ca. 1655-1701) – Schotse kaperkapitein

William Kidd was eind zeventiende eeuw een berucht kaperkapitein die voor rekening van de Engelse koning-stadhouder Willem III van Oranje de zeeën onveilig maakte, tot hij uiteindelijk zelf wegens piraterij ter dood werd veroordeeld.

Glasgow kreeg Nelson Mandelaplein om Zuid-Afrika te pesten

Nelson Mandela kreeg in 1985 een plein naar zich vernoemd in Glasgow - nog vóór zijn vrijlating. Door deze naamswijziging zat het Zuid-Afrikaanse consulaat opeens op het Nelson Mandelaplein, vernoemd naar staatsvijand nummer één van dat land.

Het volkslied van Schotland

Het lied 'The Flower of Scotland' wordt beschouwd als het onofficiële volkslied van Schotland. Het verhaalt over de Onafhankelijkheidsstrijd van de Schotten.

The Glasgow Boys in het Drents Museum

Eind negentiende eeuw raakte een groep van zo’n twintig zeer diverse schilders van ongeveer dezelfde generatie bevriend met elkaar. Deze groep noemde zichzelf ‘The Boys’. Samen zetten zij zich af tegen de gevestigde orde en trokken erop uit om in Schotland en Frankrijk te schilderen.

Schotse zanger Gerry Rafferty (63) overleden

De Schotse zanger Gerry Rafferty is dinsdag op 63-jarige leeftijd overleden. Rafferty was de man achter grote hits als Baker Street en Stuck in the Middle With You. De zanger was al langere tijd ernstig ziek. Hij zou zijn overleden in zijn woning in Dorset (Engeland) in bijzijn van zijn

Eduard II van Engeland (1284-1327)

Eduard II van Engeland, koning uit het Huis Plantagenet. Ook wel Edward of Carnarvon. Regeerde van 1307 tot hij in 1327 gedwongen werd tot troonsafstand.

Eduard I van Engeland (1239-1307)

Engelse koning uit het Huis Plantagenet. Regeerde van 1272 tot zijn dood in 1307. Werd vanwege zijn postuur ook wel Eduard Longshanks (Langbeen) genoemd.