Dark
Light

Regisseur en acteur Richard Attenborough (90) overleden

Auteur:
1 minuut leestijd
Richard Attenborough - cc
Richard Attenborough - cc

Richard Attenborough - cc
Richard Attenborough – cc
De Britse acteur en regisseur Richard Attenborough, de oudere broer van bioloog en maker van natuurdocumentaires David Attenborough, is zondag op 90-jarige leeftijd overleden. Dat melden Britse media.

De lange acteercarrière van Richard Attenborough begon in 1942 toen hij een deserterende matroos speelde in de film In Which We Serve. De rol van laffaard kleefde hierna enige tijd aan de Brit die onder meer gecast werd voor rollen in London Belongs to Me (1948) en Morning Departure (1950).

Echt bekend bij het grote publiek werd Attenborough met de film Brighton Rock (1947). De acteur was hierna nog in een groot aantal films te zien waaronder The Great Escape (1963) en Jurassic Park (1993).

Regisseur

In 1969 debuteerde Attenborough als regisseur met de film Oh! What a Lovely War. Zijn bekendste – en volgens velen zijn beste – film is Gandhi. De regisseur won met deze film over de Indiaanse onafhankelijkheidsstrijder Mahatma Gandhi twee Oscars (beste film & beste regisseur). In totaal sleepte het historische drama negen Oscars in de wacht.

Trailer van Gandhi

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (50.869 actieve abonnees)

Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

Ook interessant

Zelfde rubriek

×