Dark
Light

Rembrandts ‘Titus’ na bijna 400 jaar weer thuis

Auteur:
1 minuut leestijd
Aankomst van 'Titus' in Amsterdam
Aankomst van 'Titus' in Amsterdam - Foto: Aad Hoogendoorn / Museum Rembrandthuis

Een beroemd schilderij dat Rembrandt van Rijn ooit van zijn zoon Titus maakte, is na bijna vierhonderd jaar weer terug op de plek waar het ooit werd geschilderd. Woensdag arriveerde het werk in Museum Rembrandthuis in Amsterdam.

Het Rembrandthuis is gevestigd in een voormalig woonhuis in de Jodenbreestraat in Amsterdam. Rembrandt woonde en werkte hier tussen 1639 en 1658. Het museum dat hier tegenwoordig is gevestigd, is al geruime tijd niet toegankelijk vanwege een grondige verbouwing.

Vanwege de heropening van het museum op 18 maart aanstaande, besloot Museum Boijmans Van Beuningen het beroemde portret van Titus in tijdelijk bruikleen te geven. Tot begin juni is het werk in Amsterdam te zien zijn in de tijdelijke tentoonstelling Titus is weer thuis. Het Rembrandthuis is vanzelfsprekend opgetogen over de komst van het schilderij:

“Titus speelde een cruciale rol in Rembrandts leven. Hij werd geboren in dit huis, was de enige zoon die de volwassen leeftijd bereikte en hij groeide uit tot steun en toeverlaat van zijn vader. Rembrandt heeft hem verschillende keren geschilderd. Het zijn intieme portretten, die blijk geven van de goede band tussen vader en zoon.”

In het vernieuwde museum blijven het atelier en de privévertrekken van Rembrandt een zeer prominente rol vervullen. Daarnaast zijn er extra ruimtes die meer de uitstraling van een modern museum hebben.

Rembrandt, Titus aan de lezenaar, 1655, Collectie Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam.
Rembrandt, Titus aan de lezenaar, 1655, Collectie Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam.

Buitenkans

De komst van het schilderij is mede mogelijk gemaakt dankzij het project ‘Buitenkans’ van de Turing Foundation en Vereniging Rembrandt. Dit project biedt kunstmusea in Nederland de mogelijkheid om een kleine presentatie te organiseren rond een bruikleen uit een andere Nederlandse openbare collectie om zo “de rijkdom de Collectie Nederland te laten zien”. Dit is de eerste tentoonstelling van dit project.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Meer informatie

×