Dark
Light

Replica’s Vermeer naar verpleeghuizen en seniorencomplexen

Auteur:
1 minuut leestijd
Het Rijksmuseum brengt samen met Philips levensechte replica's van Vermeers schilderijen naar verpleeghuizen en seniorencomplexen
Foto: Esther Meijer / Rijksmuseum

Het Rijksmuseum heeft replica’s van schilderijen van Johannes Vermeer laten maken om deze op te hangen in verpleeghuizen en seniorencomplexen door heel Nederland. Op deze manier wil de culturele instelling mensen die niet in de gelegenheid zijn naar het museum te komen, toch kennis laten maken met het werk van de kunstenaar.

Het project Dichter bij Vermeer is woensdag afgetrapt bij Zorgcirkel Novawhere in Purmerend. Voor de zorginstelling is een kabinet in de Eregalerij van het Rijksmuseum nagemaakt, met levensechte ingelijste replica’s van de vier schilderijen van Vermeer uit de collectie van het museum: De liefdesbrief, De brieflezende vrouw, Het melkmeisje en Het straatje. De werken zijn speciaal uitgelicht en op een lagere hoogte geïnstalleerd zodat mensen in een rolstoel de schilderijen goed kunnen zien.

Medewerkers van Philips, een van de sponsoren van het museum, zijn voor de gelegenheid opgeleid tot museumdocent en kunnen op aanvraag meer vertellen over de werken van Vermeer. Alle bewoners ontvangen verder een brochure met informatie. Ook is er een quiz en een workshop. Op elke locatie blijft de presentatie drie weken te zien, waarna het doorreist naar een volgende bestemming. Verpleeghuizen en seniorencomplexen die de werken ook willen tonen, kunnen zich aanmelden via de website van het Rijksmuseum.

Het Rijksmuseum brengt samen met Philips levensechte replica's van Vermeers schilderijen naar verpleeghuizen en seniorencomplexen
Foto: Esther Meijer / Rijksmuseum
×