Resten nazislachtoffers gevonden op universiteit

Op de Universiteit van Straatsburg zijn resten gevonden van nazislachtoffers. Het gaat om Joden die vergast werden in opdracht van nazi-arts August Hirt, zodat die ze toe kon voegen aan zijn anatomische collectie. De universiteit heeft dat deze week bekendgemaakt.

Gaskamer van Natzweiler-Struthof - cc
Gaskamer van Natzweiler-Struthof – cc
August Hirt werkte tijdens de oorlog bij het anatomisch laboratorium van de universiteit. In het Natzweiler-Struthof concentratiekamp voerde de naziarts experimenten met mosterdgas uit op gevangenen.

Samen met enkele collega’s verzamelde hij verder overblijfselen van nazislachtoffers zodat hij op de universiteit een anatomische collectie aan kon leggen. Hiervoor werden in Auschwitz enkele tientallen Joden geselecteerd. Zij werden overgebracht naar Natzweiler-Struthof om daar in augustus 1943 vergast te worden. Uiteindelijk werden er zeker 86 lichamen naar Hirt gestuurd.

De beruchte arts nam de benen toen de geallieerden Frankrijk bevrijdden. Toen men hem te dicht op de hielen zat pleegde Hirt zelfmoord, zodat hij niet meer berecht kon worden.

- advertentie -

August Hirt
August Hirt
De resten van de Joden werden in het laboratorium van Hirt gevonden. Het merendeel werd bewaard in vaten alcohol. Algemeen werd aangenomen dat ze na een autopsie in 1946 een plek hadden gekregen op een Joodse begraafplaats. Onderzoeker Raphael Toledano stuitte onlangs echter op een brief uit 1952 waarin Camille Simonin, een oud-directeur van de universiteit, over de resten schrijft. Die zouden op de universiteit zelf bewaard zijn. De directeur schreef de brief aan een onderzoeker die de resten mogelijk wilde gebruiken in een rechtszaak.

Na een zoektocht werden in een afgesloten deel van de universiteitscollectie inderdaad resten van nazislachtoffers gevonden gevonden. Dat het om resten van de slachtoffers van Hirt gaat blijkt onder meer uit het feit dat verschillende delen waren gelabeld met het nummer 107969. Dit nummer werd tijdens de oorlog in Auschwitz op de arm van Menachem Taffel getatoeëerd. Hij was een van de slachtoffers van Hirt.

De gevonden lichaamsresten worden binnenkort overgedragen aan de Joodse gemeenschap in Straatsburg.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: