Dark
Light

Resten nazislachtoffers gevonden op universiteit

Auteur:
1 minuut leestijd
Plaquette ter nagedachtenis aan de 86 slachtoffers
Plaquette ter nagedachtenis aan de 86 slachtoffers - cc

Op de Universiteit van Straatsburg zijn resten gevonden van nazislachtoffers. Het gaat om Joden die vergast werden in opdracht van nazi-arts August Hirt, zodat die ze toe kon voegen aan zijn anatomische collectie. De universiteit heeft dat deze week bekendgemaakt.

Gaskamer van Natzweiler-Struthof - cc
Gaskamer van Natzweiler-Struthof – cc
August Hirt werkte tijdens de oorlog bij het anatomisch laboratorium van de universiteit. In het Natzweiler-Struthof concentratiekamp voerde de naziarts experimenten met mosterdgas uit op gevangenen.

Samen met enkele collega’s verzamelde hij verder overblijfselen van nazislachtoffers zodat hij op de universiteit een anatomische collectie aan kon leggen. Hiervoor werden in Auschwitz enkele tientallen Joden geselecteerd. Zij werden overgebracht naar Natzweiler-Struthof om daar in augustus 1943 vergast te worden. Uiteindelijk werden er zeker 86 lichamen naar Hirt gestuurd.

De beruchte arts nam de benen toen de geallieerden Frankrijk bevrijdden. Toen men hem te dicht op de hielen zat pleegde Hirt zelfmoord, zodat hij niet meer berecht kon worden.

August Hirt
August Hirt
De resten van de Joden werden in het laboratorium van Hirt gevonden. Het merendeel werd bewaard in vaten alcohol. Algemeen werd aangenomen dat ze na een autopsie in 1946 een plek hadden gekregen op een Joodse begraafplaats. Onderzoeker Raphael Toledano stuitte onlangs echter op een brief uit 1952 waarin Camille Simonin, een oud-directeur van de universiteit, over de resten schrijft. Die zouden op de universiteit zelf bewaard zijn. De directeur schreef de brief aan een onderzoeker die de resten mogelijk wilde gebruiken in een rechtszaak.

Na een zoektocht werden in een afgesloten deel van de universiteitscollectie inderdaad resten van nazislachtoffers gevonden gevonden. Dat het om resten van de slachtoffers van Hirt gaat blijkt onder meer uit het feit dat verschillende delen waren gelabeld met het nummer 107969. Dit nummer werd tijdens de oorlog in Auschwitz op de arm van Menachem Taffel getatoeëerd. Hij was een van de slachtoffers van Hirt.

De gevonden lichaamsresten worden binnenkort overgedragen aan de Joodse gemeenschap in Straatsburg.

Oprichter (2008) en algemeen beheerder Historiek. Wil via de site historische achtergronden toegankelijk maken voor een breed publiek. Dit onder het motto: "Omdat we ook van gisteren zijn".

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×