Week van de koloniale geschiedenis

Rijksmuseum ontvangt 580 Japanse prenten

Yanagawa Shigenobu (II), Twee vrouwen op een veranda: een van hen bespeelt een snaarinstrument (Schenking van het Goslings NieuwBeerta Fonds)
Twee grote verzamelaars hebben onlangs een aantal oude Japanse prenten aan het Rijksmuseum in Amsterdam geschonken. In het museum wordt vanaf 8 mei een selectie van dertig van de werken tentoongesteld.

Een van de verzamelaars die een schenking deed is Jan Willem Goslings (1943-2011). Samen met zijn vrouw bracht hij een bijzondere verzameling surimono prenten bijeen: prenten die op duur papier met luxueuze versieringen in goud en zilver werden gedrukt en als exclusief geschenk werden weggegeven aan een kleine groep vrienden en relaties. Dit gebeurde bij speciale gelegenheden zoals Japans nieuwjaar.

De collectie Goslings, bestaande uit ongeveer vierhonderd stukken, is aan het Rijksmuseum geschonken samen met een fonds voor toekomstige uitbreiding van de verzameling, het Goslings NieuwBeerta Fonds.

- advertentie -In het Rijksmuseum in de aanwinsten-presentatie straks de hoogtepunten uit de schenking te zien.

Menno Fitski, conservator Aziatische Kunst, is uiteraard blij met de schenking:

Vooral de schenking Goslings heeft de surimono-collectie van het Rijksmuseum één van de meest toonaangevende wereldwijd gemaakt.

De andere verzamelaar van wie het museum werken ontving is H.C. Bos (1926-2007). Hij had een voorkeur voor klassieke afbeeldingen van luxueus geklede Japanse vrouwen uit de tweede helft van de negentiende eeuw. Ook bracht hij een collectie portretten van acteurs bijeen, die in karakteristieke poses en met expressieve gezichtsuitdrukkingen op papier werden gezet. Bij zijn dood legateerde de verzamelaar 180 Japanse prenten aan het Rijksmuseum.

De aanwinsten-presentatie is te zien van 8 mei tot 9 juli 2012

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: