Weinig Nederlandse schilderijen zijn zo bekend als Rembrandts Nachtwacht. Maar waarom besloten zeventien mannen zich rond 1640 door Rembrandt van Rijn te laten vereeuwigen en wie waren zij?
Het gaat volgens het museum om de grootste digitale afbeelding die ooit van een kunstwerk is gemaakt. De afstand tussen twee pixels is 5 micrometer (0,005 millimeter).
Het schilderij 'De Nachtwacht' is vanwege de laatste fase van een groot onderzoeksproject van de muur gehaald. Het kunstwerk is vervolgens in een speciaal ontworpen houder geplaatst zodat onderzoekers van het Rijksmuseum de achterkant van het schilderij kunnen bestuderen.
Voor het eerst in driehonderd jaar is 'De Nachtwacht' weer in zijn oorspronkelijke verschijningsvorm te zien. In het verleden zijn er vier repen van het doek afgesneden. Een team van het Rijksmuseum dat momenteel onderzoek doet naar het werk heeft met behulp van kunstmatige intelligentie een reconstructie weten te maken van die ontbrekende stukken.
Op 6 april 1990 werd het wereldberoemde schilderij De Nachtwacht door een verwarde 31-jarige man uit Den Haag besmeurd met zwavelzuur. Het was niet de eerste keer dat het beroemde schilderij van Rembrandt van Rijn beschadigd raakte door menselijk toedoen.
Specialisten van het AVROTR0S-programma Het Geheim van de Meester gaan de komende maanden De Nachtwacht van Rembrandt van Rijn op ware grootte (379,5 x 453,5 cm) naschilderen. Het project wordt gerealiseerd op een bijzondere locatie: in het Rijksmuseum, recht tegenover het originele werk.
Om de foto te kunnen maken heeft een zogeheten imagingteam van het Rijksmuseum 528 foto’s van De Nachtwacht gemaakt, 24 rijen van 22 foto’s.
Het Nachtwacht-onderzoek richt zich onder meer op vragen met betrekking tot de oorspronkelijke opdracht, Rembrandts materialen en schildertechniek, de impact van eerdere behandelingen en latere ingrepen en naar de veroudering, degradatie en toekomst van het schilderij.
De schutterij was in de Middeleeuwen een korps gewapende burgers, een burgermilitie, die de steden in onder meer Nederlanden moesten beschermen.
Het museum staat onder meer stil bij de speciale bunker waar gedurende de oorlog belangrijke kunstwerken werden verborgen en bij roofkunst in de eigen collectie.
Voor het eerst in in de geschiedenis bracht een Amerikaanse president maandag een bezoek aan het Rijksmuseum in Amsterdam. President Obama is in Nederland voor de Nucleaire Top (NSS) op 24 en 25 maart.
Conservatoren en restauratoren van het Rijksmuseum in Amsterdam zijn tijdens de Maand van de Geschiedenis geregeld in het museum aanwezig om bezoekers te vertellen over de historie van bepaalde objecten. Oktober is Maand van de Geschiedenis in Nederland. Gedurende de hele maand presenteren honderden culturele instellingen tentoonstellingen en activiteiten. Het Rijksmuseum in Amsterdam komt naar aanleiding van de Maand met