Geschiedeniswinkel - Duizenden geschiedenisboeken

Rijksmuseum Twenthe blij gemaakt met dode zwaan

Het Mauritshuis in Den Haag heeft het vroeg achttiende-eeuwse stilleven ‘Dode zwaan’ van Jan Weenix (1642-1719) in langdurig bruikleen gegeven aan Rijksmuseum Twenthe. Het stilleven werd in 1821 door het Mauritshuis aangekocht als tegenhanger voor De stier van Paulus Potter.

- ad -

De schilderijen hingen destijds heel dicht tegen elkaar, maar tegenwoordig vindt het museum het werk van Weenix te fors voor de intieme zalen. Daarom heeft Dode zwaan een nieuw thuis gekregen in Enschede.

Het werk is de komende tijd te zien in samenhang met hedendaags werk van de Rotterdamse kunstenares Silvia B. (1963). Rijksmuseum Twenthe:

“Haar piëta ‘M. & J.’ en de twee saters ‘Vino’ en ‘Valentino’ creëren samen met de levenloze, maar sensuele zwaan een scène waarin de bezoeker geconfronteerd wordt met datgene wat er rest na de jacht: het verdriet om de dood en de herinnering aan het genoegen van het bacchanaal.”

Zaaloverzicht Sylvia B en Jan Weenix
Zaaloverzicht Sylvia B en Jan Weenix

Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister


Uit het archief:

Veel meer tips ➱


Populaire geschiedenisboeken:

Spinozoland - Maxime RovereOnze jongens in Indië
- Jacob ZwaanBoeken bij de Netflix-serie BridgertonLied van de Goden - Reggie BaayDe tuinen van Buitenzorg - Jan Brokken

Bekijk hier meer geschiedenisboeken of recenseer de boeken die al las