Over de herkomst en betekenis van de term Tukker. Het woord Tukker is een benaming voor een inwoner van Twente en wordt als geuzennaam gekoesterd.
Als jonge ambitieuze schilder maakte Gerard de Lairesse furore in Amsterdam. Hij verkondigde een voor de Hollanders vrijwel onbekend schoonheidsideaal.
Het Mauritshuis in Den Haag heeft het achttiende-eeuwse stilleven ‘Dode zwaan’ van Jan Weenix in langdurig bruikleen gegeven aan Rijksmuseum Twenthe.
Er komt één directie, één operationele organisatie en vanaf volgend jaar ook één Raad van Toezicht.
Volgens het museum is het voor het eerst dat zoveel werken van grote meesters uit de Italiaanse renaissance in Nederland te zien zullen zijn.
Thomas Gainsborough maakte in achttiende-eeuws Engeland vooral naam als portretschilder maar zag zijn ware roeping in het schilderen van landschappen.
Volgens de musea is Turner voor Groot-Brittannië wat Rembrandt is voor Nederland. Zijn werk is alleen bij hoge uitzondering in ons land te zien.
Rijksmuseum Twenthe in Enschede vreesde lange tijd voor zijn toekomst, maar lijkt nu gered. Het museum heeft aangegeven dat de provincie Overijssel en de gemeente Enschede financieel bij willen springen. Dat meldt het ANP deze week.
Volgens minister Jet Bussemaker (Cultuur) hoeven Slot Loevestein, Huis Doorn en het Rijksmuseum Twente volgend jaar helemaal niet de deuren te sluiten voor het publiek. Ze zei dat maandag tijdens een overleg in de Tweede Kamer. Tijdens het overleg gaf de minister onder meer aan te overwegen Slot Loevestijn financieel te helpen. Dit museum – in de Nederlandse geschiedenis vooral
Maandag werd in de Tweede Kamer over de cultuurbezuinigingen gesproken en het lijkt erop dat er misschien wat hoop is voor vier met sluiting bedreigde rijksmusea (Rijksmuseum Twenthe, het Geldmuseum, Huis Doorn en Slot Loevestein). Regeringspartij PvdA uitte namelijk veel kritiek op de bezuiningsplannen. De Nederlandse Museumvereniging luidde enkele maanden geleden de noodklok.
Terwijl er in politiek Den Haag druk wordt gesproken over het voortbestaan van Rijksmuseum Twenthe heeft het museum een grote schenking ontvangen. Collectioneur en voormalig galeriehouder Adriaan van Ravesteijn wilde juist nu zijn betrokkenheid bij het museum tonen en schonk daarom volgens het museum een groot aantal werken die hij al in langdurig bruikleen had gegeven. Het gaat om ongeveer
Bij Christie’s Amsterdam worden volgende week drie schilderijen geveild met een bijzondere oorlogsherkomst. Het gaat om twee werken die in 1942 werden geroofd van de Joodse kunstverzamelaar Marcus Frederik de Vries en een werk van Berckheyde dat tijdens de oorlog werd aangekocht voor Hitlers Führermuseum. Marcus Frederik de Vries (1897-1942) was een Amsterdamse kunstverzamelaar die, met journalist Frans Goedhart, al
Rijksmuseum Twenthe heeft het schilderij Landschap in de Storm van de Rotterdamse kunstenaar Gerard van Nijmegen (1735-1808) aangekocht. Het in Enschede gevestigde museum had het doek al sinds 2007 in bruikleen. Dankzij onder meer bijdragen van Stichting Rijksmuseum Twenthe Fonds, Stichting Roelvinkfonds en de Vereniging Rembrandt heeft het museum het schilderij nu definitief kunnen verwerven.
Bloemenmarkt op de Boulevard Richard-Lenoir (1855) van Johan Barthold Jongkind (1819-1891) Rijksmuseum Twenthe heeft het schilderij Bloemenmarkt op de Boulevard Richard-Lenoir van Johan Barthold Jongkind (1819-1891) van een particulier in bruikleen gekregen. Lisette Pelsers, directeur van het museum, is blij dat dit werk nu aan het publiek kan worden getoond: “Deze Bloemenmarkt van Jongkind is een prachtige aanvulling op de