Dark
Light

Rod Laver (1938) – Held van de Australian Open

2 minuten leestijd
Rod Laver in 1962 (Publiek Domein - wiki - AP Photo - Arianna Cavallo)
Austrlia's Rod Laver reaches to hit a return to Yugoslavia's Boro Jovanovic during their men's singles semi-final match in the Italian International Tennis Championship in Rome in this May 13, 1962 photo. Laver won 7-5, 9-7, 6-1. (AP Photo)

Aan het begin van ieder jaar verzamelt de internationale tenniswereld zich in Melbourne voor de Australian Open, één van de vier grandslamtoernooien. Gedurende dit toernooi is geregeld de naam Rod Laver te horen. Het hoofdstadion van het tennistoernooi is namelijk naar deze Australiër vernoemd. Wie was Rod Laver eigenlijk?

Rod Laver tijdens het Top Tennis Toernooi 1969 in Amsterdam (CC0 - Evers, Joost / Anefo - wiki)
Rod Laver tijdens het Top Tennis Toernooi 1969 in Amsterdam (CC0 – Evers, Joost / Anefo – wiki)
De tennistempel in Melbourne werd in 1988 geopend maar heet pas in 2000 officieel de Rod Laver Arena. De toernooiorganisatie wilde hiermee top-tennisser Rod Laver eren. In zijn carrière won deze Australiër maar liefst 52 enkeltitels en drie keer zette hij de Australian Open op zijn naam. Bijzonder is vooral dat Laver de enige tennisser is die in zijn carrière twee keer het Calendar Grand Slam won. Dit hield in dat hij in een jaar alle vier de grand slams won. Laver deed dit zowel in 1962 (als amateur) en in 1969. Wimbledon was zijn meest succesvolle grandslam. Daar zegevierde hij maar liefst vier keer. Met recht wordt Rod Laver beschouwd als een van de grootste tennissers aller tijden.

Tussen 1963 en 1967 mocht Laver overigens niet deelnemen aan de grandslams omdat hij professional was geworden. Vanaf 1968, toen het zogeheten open era (open tijdperk) aanbrak, was hij weer welkom.

Wereldranglijst

Je zou denken dat iemand die twee keer een Calendar Grand Slam op zijn naam zette, ook wel een keer nummer één op de wereldranglijst was. De ATP wereldranglijst die we vandaag de dag kennen, werd in het enkelspel echter pas in 1973 ingevoerd, dus ná de echte hoogtijdagen van Rod Laver. In augustus 1974 haalde de Australiër, die tot 1977 bleef tennissen, zijn hoogste positie op de wereldranglijst ooit. Hij noteerde toen de derde positie op de prestigieuze lijst. Maar dat Rod Laver tijdens zijn hoogtijdagen in de jaren zestig de beste speler ter wereld was, lijdt geen twijfel.

Laver Cup

Logo van de Laver Cup
Logo van de Laver Cup
Sinds 2017 draagt ook een tennistoernooi de naam van de beroemde tennisser: de Laver Cup. In dit driedaagse toernooi nemen twee teams, Team Europa en Team World, het tegen elkaar op. Beide teams worden geleid door een voormalig tennisser die de rol van aanvoerder op zich neemt en enkele spelers voor zijn team mag selecteren. Ieder jaar wordt het toernooi afgewerkt op een andere locatie. De eerste editie vond plaats in Praag, in 2018 speelde men in Chicago.

Boek: Rod Laver – An autobiography

Video: Rod Laver in actie

https://www.youtube.com/watch?v=8MxQg1NLjFI

×