Zevenjarige Josine van Aggelen overleefde Japanse luchtaanval

Als zevenjarig meisje overleefde Josine van Aggelen in 1942 een Japanse luchtaanval op Broome in Zuid-West Australië. Samen met haar ouders zat ze in een Catalina vliegboot van het Nederlandse leger, die met een luchtbrug naar Australië duizenden Nederlandse evacués uit Java vervoerde.

De aanval op Darwin Harbour (1942)

In februari 1942 vielen meer dan tweehonderd Japanse vliegtuigen de Australische havenstad Darwin aan. Het was de eerste en tevens de grootste luchtaanval die Japan tijdens de oorlog in de Pacific op Australië uitvoerde.

Het MS Oranje, passagiersschip met een roerige geschiedenis

Op 8 september 1938 werd het MS Oranje te water gelaten. Dit luxe passagiersschip werd gebouwd voor de lijndienst tussen Nederlands-Indië en Nederland, maar deed tijdens de Tweede Wereldoorlog dienst als hospitaalschip. Na de oorlog ‘repatrieerden’ talloze personen met de Oranje van Indonesië naar Nederland op weg naar een nieuw

Een Michelangelo in de tuin van de buren

Grappig verhaaltje in The Guardian: iemand in Melbourne heeft een vier meter hoge replica van de David van Michelangelo in zijn tuin gezet. Het is geen exacte kopie, meer een moderne imitatie met bijvoorbeeld een aangepast kapsel en, zo op het eerste gezicht, een iets smallere taille. Niet iedereen blijkt

Skelet opvarende Batavia gevonden

Op het koraaleilandje zijn al vaker resten gevonden en dat is op zich niet zo vreemd. Meerdere opvarenden van de de Batavia kwamen er namelijk om het leven.

Australië geeft Shiva-beelden terug aan India

De beelden werden door Australische musea gekocht van de kunsthandelaar Subhash Kapoor, die twee jaar geleden werd opgepakt. Hij bleek duizenden Indiase kunstwerken het Aziatische land uit te hebben gesmokkeld.

Egyptenaren begonnen al veel eerder met mummificeren

In het oude Egypte lijkt men veel eerder te zijn begonnen met het balsemen van mummies, dan lange tijd is aangenomen. Dat concluderen Australische wetenschappers die op zesduizend jaar oude mummies resten van kunstmatige balsemolie hebben gevonden.

‘Portugezen mogelijk eerder in Australië dan Nederlanders’

Volgens de geschiedenisboeken was Willem Janszoon in 1606 de eerste Europeaan die het vasteland van Australië betrad. Onlangs is echter een gebedenboekje van een Portugese non gevonden dat er op kan wijzen dat Portugezen het continent toch eerder bereikten dan de Nederlanders.

Australië eert Nederlandse ontdekkingsreiziger

In het noorden van Australië is maandag een monument onthuld ter herinnering aan het eerste contact dat Europeanen in 1606 hadden met de inheemse bevolking van het land. De onthulling vond plaats in bijzijn van Fred de Graaf, voorzitter van de Eerste Kamer.

Australië erkent Aboriginals als eerste bewoners

De regering van Australië erkent de Aboriginals officieel als eerste bewoners. Een wetsvoorstel daartoe is deze week unaniem goedgekeurd. Niet alleen de Aboriginals worden in de nieuwe wet genoemd, maar ook de eilandbewoners van de Straat Torres. Toen de Europeanen 225 jaar geleden aan land kwamen in

Herbegrafenis voor bushranger Ned Kelly

De beruchte Australische bushranger Ned Kelly werd in 1880 opgehangen. Zondag wordt hij, 132 jaar na zijn dood, na een herdenkingsdienst door nabestaanden herbegraven. Ned Kelly was ten tijde van zijn strijd tegen de politie van de Australische staat Victoria ongekend populair. Nadat hij aangehouden was tekenden maar liefst 32.000

Onderzoek naar gezonken VOC-schip

Nederlandse en Australische wetenschappers gaan het wrak van het VOC-schip Zuytdorp onderzoeken. Het schip zonk begin achttiende eeuw voor de kust van West-Australië.

Nieuwe VOC-stukken in tentoonstelling ‘Schipbreuk’

Bij Museum Nieuw Land in Lelystad is momenteel een tentoonstelling te zien over de reis en schipbreuk van de Batavia in 1629. Sinds kort zijn er enkele ‘nieuwe stukken’ in de tentoonstelling te bewonderen. De tentoonstelling loopt tot en met eind oktober en ieder kwartaal worden er nieuwe bruiklenen tentoongesteld.