Week van de koloniale geschiedenis
Dark
Light

Australië

KNIL-guerrilla’s op patrouille. K. van Nuissenburg in het midden.

De guerrilla op Timor (1942)

Na de razendsnelle verovering van Nederlands-Indië door het Japanse Keizerlijke leger, capituleerde het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL) op 9 maart onvoorwaardelijk. Althans, bijna het hele KNIL. Op 19 februari was Japan het eiland Timor binnengevallen. Vervolgens voerden KNIL en Australische eenheden op Tirmor een guerrillastrijd. Zij gaven aan de capitulatie geen gehoor.
Aankomst van de eerste vloot met strafgevangenen in Botany Bay op 26 januari 1788.

Australië, kolonie voor gevangenen en gelukzoekers

Twee eeuwen lang voeren de oostindievaarders er aan voorbij zonder aan land te gaan, totdat de Britten er mensen heen gingen brengen waar ze het liefste van af wilde zijn: menige kolonie had een betere start, maar lang niet allemaal kenden ze later zoveel voorspoed.
Het passagiersschip ms Oranje van de Stoomvaartmaatschappij 'Nederland' bij de aankomst in Amsterdam. Foto van Willem Job uit 1946 (Scheepvaartmuseum)

Het MS Oranje, passagiersschip met een roerige geschiedenis

Op 8 september 1938 werd het MS Oranje te water gelaten. Dit luxe passagiersschip werd gebouwd voor de lijndienst tussen Nederlands-Indië en Nederland, maar deed tijdens de Tweede Wereldoorlog dienst als hospitaalschip. Na de oorlog ‘repatrieerden’ talloze personen met de Oranje van Indonesië naar Nederland op weg naar een nieuw ‘thuis’. Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam stond in 2018/2019 met een
De David van Michelangelo en de replica in Melbourne

Een Michelangelo in de tuin van de buren

Grappig verhaaltje in The Guardian: iemand in Melbourne heeft een vier meter hoge replica van de David van Michelangelo in zijn tuin gezet. Het is geen exacte kopie, meer een moderne imitatie met bijvoorbeeld een aangepast kapsel en, zo op het eerste gezicht, een iets smallere taille. Niet iedereen blijkt echter te zijn geïnteresseerd in Renaissance-kunst.
Replica van de Duyfken – Foto: CC/Rupert Gerritsen

Australië eert Nederlandse ontdekkingsreiziger

In het noorden van Australië is maandag een monument onthuld ter herinnering aan het eerste contact dat Europeanen in 1606 hadden met de inheemse bevolking van het land. De onthulling vond plaats in bijzijn van Fred de Graaf, voorzitter van de Eerste Kamer.

Australië erkent Aboriginals als eerste bewoners

De regering van Australië erkent de Aboriginals officieel als eerste bewoners. Een wetsvoorstel daartoe is deze week unaniem goedgekeurd. Niet alleen de Aboriginals worden in de nieuwe wet genoemd, maar ook de eilandbewoners van de Straat Torres. Toen de Europeanen 225 jaar geleden aan land kwamen in

Herbegrafenis voor bushranger Ned Kelly

De beruchte Australische bushranger Ned Kelly werd in 1880 opgehangen. Zondag wordt hij, 132 jaar na zijn dood, na een herdenkingsdienst door nabestaanden herbegraven. Ned Kelly was ten tijde van zijn strijd tegen de politie van de Australische staat Victoria ongekend populair. Nadat hij aangehouden was tekenden maar liefst 32.000 mensen een petitie tegen zijn veroordeling tot de strop. Tevergeefs.

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief

48.299 actieve abonnees

"Een onafhankelijk online geschiedenismagazine, sinds 2008."

Meer informatie

Volg ons: