Dark
Light

‘Rode kool’ verkocht voor 61.000 euro

Auteur:
1 minuut leestijd

Portret van een Rode Kool – Margaretha de Heer (1600-1665)
Bij veilinghuis Christie’s in Amsterdam is dinsdag het zeventiende-eeuwse schilderij Portret van een Rode Kool geveild voor een bedrag van 61.000 euro, drie keer zoveel als verwacht.

Volgens het veilinghuis gaat het om het enige antieke schilderij waarop een rode kool staat afgebeeld. Bovendien werd het geschilderd door een vrouwelijke kunstenaar. Een “exotisch verschijnsel”, aldus het veilinghuis.

De kunstenares, Margaretha de Heer (1600-1665), groeide op in kunstenaarskringen van Leeuwarden. Haar vader was glasmaker, een oom muziekmeester en haar broer Gerrit graveur en tekenaar. Met haar man, schilder Andries Pietersz. Nijhof, verhuisde ze naar Groningen, om aan het eind van haar leven weer terug te keren naar Leeuwarden. Haar werk is onder andere te zien in het Fries Museum, het Amsterdam Museum en het Groninger Museum.

Topstuk van de veiling van oude meesters en negentiende-eeuwse kunst was dinsdag een winters paneel van ‘prins der landschapschilders’ Barend Cornelis Koekkoek. Voor dit schilderij werd 283.000 euro neergelegd.

×